0
1
σχόλια
168
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν εν μέσω πανδημίας για το νόμο που θέλε να «αστυνομοκρατήσει» την κοινωνία και να φιμώσει τον Τύπο
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
20 Νοεμβρίου 2020
Στη Γαλλία επεξεργάζονται νόμο «Καθολικής Ασφάλειας» όπου το κράτος (και όχι η ένωση δημοσιογράφων) θα επιλέγει ποιος θεωρείται δημοσιογράφος. Ο ρεπόρτερ θα πρέπει να δηλώσει προκαταβολικά την κάλυψη διαδήλωσης στην αστυνομία (για το δικό του καλό, σύμφωνα με τον νόμο). Οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να βιντεοσκοπούν τα όργανα της τάξης εν ώρα δράσης.

Εκτός από τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου ανακοινώθηκαν και προθέσεις της ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας με επιτήρηση πολιτών μέσω drones.
 

Οι ποινές είναι 45.000 ευρώ σε πρόστιμα, και ένα χρόνο φυλάκισης  

Ο νόμος έρχεται εν μέσω πανδημίας, μετά από πιέσεις των συνδικαλιστών της αστυνομίας και έπειτα από τις ταραχές με τα Κίτρινα Γιλέκα στις οποίες η Γαλλική αστυνομία διέπραξε φρικαλεότητες –στόχος με πλαστικές σφαίρες στα μάτια διαδηλωτών κλπ.

Αυτήν την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε πως η δημοκρατική διακυβέρνηση κινδυνεύει. Ένας νέου τύπου μεσαίωνας ανατέλλει στην Ευρώπη.


Διαβάστε επίσης: Ε.Έ.: Κίνδυνος κατάχρησης εξουσίας με πρόσχημα τον ιό
εμφάνιση σχολίων