0
1
σχόλια
321
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Λήψη έκτακτων μέτρων με πρόσχημα του κορονοϊό; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί πως η δημοκρατική διακυβέρνηση κινδυνεύει
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | PHOTO: WIKIMEDIA COMMONS
19 Νοεμβρίου 2020
Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να κάνουν κατάχρηση των έκτακτων εξουσιών τους για τη θέσπιση νομοθεσίας που δεν σχετίζεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της νόσου COVID-19.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί με ψήφισμά του για τον «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» από τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καλεί την Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της δια της νομικής οδού όπου χρειάζεται.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (496 ψήφους υπέρ, 138 κατά και 49 αποχές). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές ζητούν «οι έκτακτες εξουσίες να είναι απαραίτητες, αναλογικές, χρονικά περιορισμένες και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο». Ζητούν επίσης «να μην χρησιμοποιείται η απαγόρευση διαδηλώσεων για να εγκρίνονται αμφιλεγόμενα μέτρα» καθώς και «να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ, των προσφύγων και των κρατουμένων».

Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΕΚ ζητούν από τις χώρες :
- Να διακόψουν την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ή τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν τη διάκριση των εξουσιών και να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ισορροπίες σε δικαστικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.
- Να αποφεύγουν την απαγόρευση των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων αδικαιολόγητα ή για να υιοθετήσουν αμφιλεγόμενα μέτρα.
- Να αποφεύγουν να υιοθετούν μέτρα που έχουν ξεκάθαρο αντίκτυπο σε βασικά δικαιώματα, την στιγμή που η κατάσταση της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπει τις ασφαλείς διαδηλώσεις.
- Να είναι συγκρατημένες όταν προχωρούν σε ρυθμίσεις που περιορίζουν την ελευθερία της μετακίνησης, ειδικά σε σχέση με το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή.
- Να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, σιγουρεύοντας πως όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε αυτήν.
- Να εξασφαλίσουν πρόοδο στις διαδικασίες ασύλου, παρά την πανδημία, και να εκκενωθούν οι καταυλισμοί.
- Να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των φυλακισμένων και των κατηγορούμενων, μέσω του συνδυασμού της τεχνολογίας και της δικαστικής εξουσίας.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η Ευρώπη μειώνει (προς το παρόν) την υποστήριξή της στην ακροδεξιά
ΠΟΥ: Ο κόσμος κουράστηκε από τον Covid, βρείτε λύσεις
Covid-19, το σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος
εμφάνιση σχολίων