0
1
σχόλια
535
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μείωση των λαϊκιστικών και ακροδεξιών τάσεων κατά το 2020 στην Ευρώπη, δείχνει έρευνα του YouGov, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό δεν θα κρατήσει…
 
DOCTV.GR
26 Οκτωβρίου 2020
 Η υποστήριξη για λαϊκιστικές πεποιθήσεις στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με το YouGov-Cambridge Globalism Project. H έρευνα που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον βρετανικό Guardian, εξέτασε 26.000 άτομα σε 25 χώρες, κι έδειξε μια απότομη πτώση στις λαϊκιστικές τάσεις το 2020 και στις οκτώ από τις ευρωπαϊκές χώρες που επίσης ερευνήθηκαν πέρυσι.

Οι πολιτικοί επιστήμονες εξέφρασαν έκπληξη για το μέγεθος της πτώσης, αλλά δήλωσαν ότι επειδή οι κύριοι λόγοι γι' αυτό σχετίζονται πιθανότατα με την πανδημία του κορανοϊού, η υποστήριξη θα μπορούσε να ανακάμψει καθώς το επίκεντρο της κρίσης γίνεται γι άλλη μια φορά οικονομικό. «Θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον ιό σαν ηφαίστειο», λέει ο Matthijs Rooduijn, πολιτικός κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Ο λαϊκισμός θα αφήσει πίσω του εύφορο έδαφος για το μέλλον».
 

«Υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη, τους πολιτικούς και τους ειδικούς - μια εντύπωση ότι μόνο αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν»   

Ο λαϊκισμός, που προωθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τη μάχη μεταξύ απλών ανθρώπων και διεφθαρμένων ελίτ, έχει αναπτυχθεί ραγδαία ως πολιτική δύναμη, με την υποστήριξη των λαϊκιστικών κομμάτων στις εθνικές εκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη να αυξάνεται από 7% σε περισσότερο από 25% μέσα σε 20 χρόνια. Οι λαϊκιστές ηγέτες κυρίως στην ακροδεξιά –ο Matteo Salvini στην Ιταλία, η Marine Le Pen στη Γαλλία, ο Viktor Orbán στην Ουγγαρία, ο Jimmie Åkesson, στη Σουηδία– έχουν αυξηθεί, και τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν αναλάβει κυβέρνηση σε σχεδόν δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διαπίστωσε ότι σε ολόκληρη τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία –και στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ– λιγότεροι άνθρωποι συμφώνησαν με τη δήλωση ότι «η τάξη με λίγα ειδικά συμφέροντα εμποδίζει τη χώρα μας να σημειώσει πρόοδο».

Σε ορισμένες χώρες η πτώση ήταν σημαντική: από 33% σε 22% στη Δανία, πτώση 11 ποσοστιαίων μονάδων, 9 μονάδων στη Μεγάλη Βρετανία, 9 στη Γερμανία, 8 στη Γαλλία, 6 στην Ιταλία και 4 στην Πολωνία. Το 56% των ερωτηθέντων στη Γαλλία και το 66% στην Ισπανία, συμφώνησαν ότι η χώρα τους χωρίστηκε μεταξύ απλών ανθρώπων και μιας διεφθαρμένης ελίτ, έναντι 34% και 18% στη Σουηδία και τη Δανία.
 

«Τα πράγματα αλλάζουν ήδη αρκετά γρήγορα με το δεύτερο κύμα, οι θεωρίες συνωμοσίας αυξάνονται. Η κοινή γνώμη πολώνεται σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι μια ευκαιρία για τους λαϊκιστές…»  

Ο Rooduijn δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν δημοσκοπήσεις σχετικά με τους τελευταίους μήνες, ενώ είδε αρκετούς λόγους για την πτώση της υποστήριξης λαϊκιστικών ιδεών, και όλους συνδεδεμένες με την πανδημία του κοροναϊού.

«Υπάρχουν ενδείξεις μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην επιστήμη, τους πολιτικούς και τους ειδικούς - μια εντύπωση ότι μόνο αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν», λέει ο Rooduijn. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι αυτό πιθανότατα θα είναι μία προσωρινή χαλάρωση. «Τα πράγματα αλλάζουν ήδη αρκετά γρήγορα με το δεύτερο κύμα, οι θεωρίες συνωμοσίας αυξάνονται. Η κοινή γνώμη πολώνεται σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι μια ευκαιρία για τους λαϊκιστές... Αρκετά λαϊκιστικά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα φαίνεται ήδη να ανακάμπτουν στις εκλογές.»


Διαβάστε επίσης:
Ο ιός του φόβου στην παγκόσμια Οικονομία
Η πανδημία της ψυχολογικής πίεσης
εμφάνιση σχολίων