0
1
σχόλια
419
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Το λιντσάρισμα του Ζακ σηματοδοτεί μια εποχή όπου απελευθερώθηκε ο φασισμός που κουβαλάει ο καθένας μέσα του». H πολυβραβευμένη συγγραφέας, μιλά για τον «καθημερινό φασισμό»
 
DOCTV.GR
21 Οκτωβρίου 2021
«Ο φασισμός δεν τελείωσε ποτέ, αλλά ο πιο επικίνδυνος είναι ο καθημερινός φασισμός». Για τον καθημερινό φασισμό που οδήγησε και στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, μίλησε η πολυβραβευμένη συγγραφέας Μάρω Δούκα Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.


«Το λιντσάρισμα του Ζακ σηματοδοτεί μια εποχή όπου απελευθερώθηκε ο φασισμός που κουβαλάει ο καθένας μέσα του. Τη συνδέω με την δολοφονία του Λουκμάν που σφάχτηκε και του Παύλου Φύσσα. Ο μέσος πολίτης είναι διαποτισμένος από ξενοφοβία, ομοφοβία και ρατσισμό. Ο φασισμός δεν τελείωσε ποτέ, αλλά ο πιο επικίνδυνος είναι ο καθημερινός φασισμός. Το παθητικό και το άβουλο, όπως ο κόσμος που παρακολουθούσε χωρίς να αντιδρά. Αυτός ο κόσμος είναι ικανός να δικαιολογήσει τα πάντα».

«Εύχομαι να δικαιωθεί η μνήμη του. Σκέφτομαι συνέχεια όλο αυτόν τον καιρό τη μητέρα του. Έχω τρεις μάνες μπροστά μου, την ταπεινή, σιωπηλή μητέρα του Λουκμάν, την μαχητική, γενναία ανυψωμένη μάνα του Παύλου Φύσσα που είναι μια μάνα πρότυπο και αρχέτυπο και έχω και την πονεμένη και σιωπηλή μάνα του Ζακ. Από τις τρεις αυτές μάνες, η μάνα του Ζακ είναι η μόνη που ίσως δε μπορεί να βγει και να πανηγυρίσει».

«Ο Ζακ αυτό το είχε επιλέξει για να απελευθερώσει τη δυναμική που έκρυβε μέσα του, με την επινόηση μιας περσόνας, της Zackie Ο. Ήταν ένας τρόπος όχι μόνο για να ζήσει αλλά και για να ισορροπήσει μέσα του».

«O μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης είναι τα αποκρουστικά πρόσωπα που ίσως κρύβουμε και μέσα μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή μήπως τους κουβαλάμε κι εμείς και πρέπει να τους εξουδετερώσουμε».


Η Μάρω Δούκα (1947) γεννήθηκε στα Χανιά και μένει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για το συγγραφικό έργο της Η αρχαία σκουριά. Επίσης έλαβε το Β΄ Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημά της Πλωτή πόλη (1983). Για το μυθιστόρημά της Αθώοι και φταίχτες τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών και με το Βραβείο Balkanika (2005). Πολλά από τα διηγήματα και μυθιστορήματα της Μ. Δούκα έχουν μεταφραστεί σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων.Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τη παράταξη Ανοιχτή Πόλη, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, με υποστήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Διαβάστε επίσης:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο Φασισμός
Έκο: Τα σημάδια του πρωτο-φασισμού
«Η ψυχολογία του φασίστα», Ραφαηλίδης
Ράιχ: Η μαζική ψυχολογία του φασισμού
Ζακ: Το πρόβλημα είναι ότι «κοιτάμε τη δουλειά μας»
εμφάνιση σχολίων