0
1
σχόλια
258
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μεσαίωνας. Χιλιάδες άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας ζουν αλυσοδεμένοι σε 60 χώρες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | PHOTO: PEXELS
14 Οκτωβρίου 2020
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με προβλήματα ψυχικής υγείας ζουν αλυσοδεμένοι σε περίπου 60 χώρες, αποκαλύπτει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Από το Αφγανιστάν και την Καμπότζη, μέχρι την Κίνα, την Ινδονησία, το Μεξικό, και την Παλαιστίνη, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε, να κοιμούνται, να ουρούν και να αφοδεύουν στον ίδιο μικρό χώρο, επισημαίνει το Παρατηρητήριο. Οι ασθενείς ζουν σε υπερπλήρη και ανθυγιεινά κρατικά ή ιδιωτικά ιδρύματα, όπου νοσηλεύονται παρά τη θέλησή τους. Σε πολλές χώρες, οι υπηρεσίες αυτές είναι μάλιστα πολύ επικερδείς επιχειρήσεις.
 

Τους δένουν για να τους περιορίζουν, τους τιμωρούν, τους στερούν την τροφή ή δέχονται σωματική και σεξουαλική βία  

Το προσωπικό δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να διαχειριστεί τις περιπτώσεις και σε πολλές περιπτώσεις τους δένουν για να τους περιορίζουν, τους τιμωρούν, τους στερούν την τροφή ή δέχονται σωματική και σεξουαλική βία σύμφωνα με το Human Rights Watch. Ασθενείς καταγγέλλουν πως τους κρατούν αλυσοδεμένους επί χρόνια, γυμνούς, ακόμα και μέσα σε βρώμικα κλουβιά.

Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως καταλήγουν εκεί εξαιτίας των οικογενειών τους, αφού πιστεύουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι αποτέλεσμα «κακών πνευμάτων», ότι το άτομο αυτό είναι δαιμονισμένο, μάγος, ή έχει αμαρτήσει κι έτσι τιμωρείται. Η πρακτική αυτή φαίνεται πως εφαρμόζεται ασχέτως θρησκείας, κοινωνικού στρώματος, οικονομικής τάξης, κουλτούρας και εθνοτικής ομάδας. Η ψυχική υγεία αποτελεί θέμα ταμπού με έντονο κοινωνικό στίγμα. Οι οικογένειες αδυνατούν να το διαχειριστούν και οι κυβερνήσεις διαρκώς αποτυγχάνουν να παράσχουν επαρκείς υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με το πρόβλημα να διαιωνίζεται.
εμφάνιση σχολίων