0
1
σχόλια
464
λέξεις
ΖΗΝ
Τι κάνουν οι κάτοικοί του ιταλικού χωριού Pioppi και ζουν ως τα 100; Η διατροφή και ο τρόπος ζωής τους, αναλύεται σε έναν οδηγό
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
7 Οκτωβρίου 2020
Είναι γνωστό ως «το χωριό της Μεσογειακής δίαιτας», προστατεύεται από την Unesco ως περιοχή με τρόπο ζωής που βασίζεται στο μοντέλο της συγκεκριμένης διατροφής και οι κάτοικοί του έχουν ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας, αφού ο μέσος όρος ζωής τους, φτάνει τον αιώνα.

Ο καρδιολόγος, Dr. Aseem Malhotra, μελέτησε την περίπτωση του χωριού Pioppi στη νότια Ιταλία, για να ανακαλύψει τι το κάνει τόσο υγιές. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο βιβλίο του, The Pioppi Diet: A 21-day Lifestyle Plan, μαζί με όλες τις απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των κατοίκων του, με σκοπό να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας.

Πώς όμως ζουν μέχρι τα 100; Αν και οι κάτοικοι του χωριού ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σχεδόν ποτέ δεν πάσχουν από καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, αναφέρει ο Malhotra. Τα λαχανικά, τα ψάρια και το ελαιόλαδο είναι η βάση της διατροφής τους ενώ όπως και στη μεσογειακή, ενώ το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν βρίσκονται συχνά στο μενού. Οι ντόπιοι καταναλώνουν επίσης πολύ λίγη ζάχαρη, τρώγοντας γλυκό μία φορά την εβδομάδα, ή λίγη μαύρη σοκολάτα. Ξεκινούν τη μέρα τους με μια κουταλιά μηλόξυδο, τα αυγά είναι σχεδόν καθημερινά στα πιάτα τους, ενώ δεν φοβούνται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καλών λιπαρών, ούτε μετρούν τις θερμίδες. Μία ή δύο φορές το μήνα, επιτρέπουν στον εαυτό τους και κάτι λιγότερο υγιεινό, όπως πίτσα.

Εκεί που η διατροφή τους διαφέρει σημαντικά από τη μεσογειακή, είναι στους υδατάνθρακες, οι οποίοι είτε είναι σύνθετοι, είτε απλοί, βρίσκονται σπάνια στα πιάτα τους, με τη μορφή ζυμαρικού ή πατάτας.
 

«Μια μεσογειακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική κίνηση και η μείωση του στρες, είναι πιο ισχυρά από οποιοδήποτε φάρμακο»  

Εκτός από το να προσέχουν το τί τρώνε, οι κάτοικοι κινούνται διαρκώς, κάνουν μεσημεριανή σιέστα, κοιμούνται 7 ώρες κάθε βράδυ, πίνουν λίγο κόκκινο κρασί καθημερινά, δεν καπνίζουν και κρατούν τα επίπεδα του άγχους χαμηλά.

Επίσης κάνουν διαλειμματική νηστεία, δηλαδή τρώνε ό,τι τρώνε μέσα σε ένα διάστημα 8 ωρών μέσα στη μέρα, πράγμα που σύμφωνα με τον ιατρό Malhotra, ίσως να καθυστερεί τη μείωση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH), κάτι που συμβαίνει φυσικά καθώς γερνάμε.

Ο Malhotra πιστεύει ότι αν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε τις θερμίδες, να επικεντρωθούμε στην κατανάλωση των σωστών τύπων τροφίμων και να υιοθετήσουμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων του Pioppi. «Μια μεσογειακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική κίνηση και η μείωση του στρες, είναι πιο ισχυρά από οποιοδήποτε φάρμακο για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων».

 
Διαβάστε επίσης:
Για την ευζωία με επάρκεια!
Πώς χάθηκε η Aυτάρκεια
Η γεωγραφία της μακροζωίας
ΕΡΕΥΝΑ: 5 συνήθειες για μακροζωία
εμφάνιση σχολίων