0
1
σχόλια
348
λέξεις
ΖΗΝ
Ποια είναι η ηλικία κατά την οποία η συναισθηματική μας νοημοσύνη φτάνει στο ζενίθ της;
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | PHOTO: PEXELS
12 Οκτωβρίου 2020
Δεν χρειάζονται πολλές έρευνες για να επιβεβαιώσουν πως μερικά πράγματα μάλλον χειροτερεύουν καθώς μεγαλώνουμε, όπως η μνήμη ή οι σωματικές αντοχές. Όμως καθώς φτάνουμε την 3η ηλικία, υπάρχει κάτι σημαντικό που κορυφώνεται: Η ικανότητα μας να ενσυναισθανόμαστε, δηλαδή να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων μπαίνοντας στα παπούτσια τους. Και αυτό, φτάνει στο ζενίθ μετά την ηλικία των 60 ετών.

Η συναισθηματική μας νοημοσύνη (ΕQ) μεγαλώνει μαζί με εμάς και οι μεγαλύτερες γενιές έχουν υψηλότερα επίπεδα EQ σε σχέση με τις νεότερες, σύμφωνα με σχετική έρευνα του καθηγητή/ψυχολόγου Robert Levenson, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Psychology and Aging, συμπέραναν ότι οι 60+ βλέπουν πιο εύκολα τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ακόμα και όταν βρίσκονται σε πολύ αρνητικές καταστάσεις, ενώ όσο μεγαλώνουν αναπτύσσουν και μεγαλύτερη ικανότητα να νοιάζονται για τους γύρω τους.
 

Η εξέλιξη πως έχει προσαρμόσει τα νευρικά μας συστήματα, ώστε καθώς γερνάμε, να υιοθετούμε τρόπους που είναι πιο κατάλληλοι για ουσιαστικές, πιο συμπονετικές σχέσεις  

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν διάφορες ηλικιακές ομάδες (20, 40 και 60 ετών) σε μια σειρά από σκηνές κινηματογραφικών ταινιών. Το πείραμα έδειξε πως ήταν ευκολότερο για τους 60+ το να βλέπουν με θετικό μάτι τις αρνητικές σκηνές, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις εμπειρίες και τα «μαθήματα» που είχαν αποκομίσει από την ζωή τους όσο ήταν νεαρότεροι. Αντίθετα, οι πιο νέοι (20-40+ ετών) φάνηκε όχι μόνο να νιώθουν λιγότερη ενσυναίσθηση αλλά και να αποστασιοπιούνται συναισθηματικά από τα όσα αρνητικά έβλεπαν.

Οι επιστήμονες λένε πως αυτή η ψυχική αποστασιοποίηση βασίζεται σε εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μνήμη και ο έλεγχος ορμών, που τείνουν να εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου. Κυρίως όμως φαίνεται πως το νόημα στην ύστερη φάση της ζωής επικεντρώνεται στις κοινωνικές σχέσεις και στη φροντίδα μας προς τους άλλους. Όπως εξηγεί ο Δρ. Levenson, «Η εξέλιξη πως έχει προσαρμόσει τα νευρικά μας συστήματα, ώστε καθώς γερνάμε, να υιοθετούμε τρόπους που είναι πιο κατάλληλοι για ουσιαστικές, πιο συμπονετικές σχέσεις».


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Ενσυναίσθηση, οδηγός χρήσης 
Τι είναι η Ενσυναίσθηση
ΕΡΕΥΝΑ: Η ενσυναίσθηση είναι και κληρονομική
εμφάνιση σχολίων