1
1
σχόλια
231
λέξεις
VIDEO

Τίποτα απ΄όσα γνωρίζαμε δεν είναι αλήθεια. Η πραγματικότητα για τη ζωή του μοναχικού εντόμου των καλοκαιριών μας σε 7 λεπτά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
2 Ιουνίου 2021
Τα μεσημέρια στο μπαλκόνι του εξοχικού, ο καυτός ήλιος, η μυρωδιά από τα ξερά χόρτα και το παγωμένο καρπούζι στα πιάτα μελαμίνης έχουν το δικό τους soundtrack για τα  καλοκαίρια μας. Το τετέρισμα των τζιτζικιών (από την αρχαία ελληνική ονομασία του εντόμου, τέττιξ) συνοδεύει τις αναμνήσεις μας, είτε νανουρίζοντάς μας είτε ξαγρυπνώντας μας στις μεσημεριανές σιέστες μας. Πόσα όμως πραγματικά γνωρίζουμε για τη ζωή αυτού του ιδιόμορφου εντόμου;

Τα τζιτζίκια ζούνε μια μακροχρόνια μοναχική ζωής μες στο χώμα, μια απομόνωση που διαρκεί από 3 έως 17 χρόνια ανάλογα με το είδος. Την ακολουθεί μια μαζική έξοδος στην επιφάνεια της γης και προς τα δέντρα: μέσα σε τέσσερις με έξι εβδομάδες γίνεται η μεταμόρφωση στο φτερωτό έντομο που γνωρίζουμε. Ύστερα γίνεται η αναπαραγωγή του και τζιτζίκια «σβήνουν» οριστικά.

Ο ήχος που παράγουν μαζικά τα τζιτζίκια θεωρείται ένας από τους πιο δυνατούς ήχους στη φύση και σκοπός του είναι η προσέλκυση των θηλυκών και τελικά η αναπαραγωγική πράξη. Το τετέρισμα συνήθως γίνεται πιο έντονο τις θερμές ημέρες με άπνοια αφού τότε ο ήχος ταξιδεύει καλύτερα.

Μετά από αυτή την τραγική ανακάλυψη ο ήχος των τζιτζικιών και του καλοκαιριού δεν θα είναι ποτέ τόσο γοητευτικός στα αυτιά μας. Στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, η ζωή τους περιγράφεται μέσα από υπερ-φακούς με την μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια.


Δείτε επίσης: Τζιτζίκια και στένσιλ
εμφάνιση σχολίων