0
1
σχόλια
875
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η επικοινωνιακή τακτική του εξωραϊσμού που ακολούθησε η υπουργός Πολιτισμού, δεν μοιάζει να αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Αντιθέτως τείνει να γίνει πάγιο καθεστώς και μόνιμο κυβερνητικό αντανακλαστικό. Προδίδει μάλιστα την τάση να έχει «προτεραιότητα» η επικοινωνιακή διαχείριση των δεδομένων… Από τον Γεράσιμο Λιβιτσάνο
 
ΕΓΡΑΨΑΝ
1 Σεπτεμβρίου 2020
Η στάση της υπουργού Πολιτισμού μετά την πυρκαγιά σε έναν από τους διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τις Μυκήνες, που προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κυριάρχησε στην επικαιρότητα. Όμως έξω από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, φαίνεται να προκαλεί ευρύτερα ερωτηματικά. Ιδίως από την στιγμή που το φωτογραφικό υλικό που έκανε το γύρο του διαδικτύου δεν συνάδει με την αντίληψη του …«δεν συνέβη και τίποτε» που θέλησε να αντιπαραβάλλει η Λίνα Μενδώνη.

«Το να βλέπει ο επισκέπτης λίγο το καμένο κάτω δεν είναι κάτι τρομερό» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, συμπληρώνοντας ότι «έγινε η μικρότερη δυνατή» ζημιά». Επίσης χαρακτηριστική ήταν η φράση της, πως «το πολύ-πολύ οι επισκέπτες θα βλέπουν λίγο μαύρο στο χώμα». Αυτά όταν και μόνο το γεγονός ότι ξέσπασε πυρκαγιά στον συγκεκριμένο χώρο, αποτελεί από μόνο του αντικείμενο προβληματισμού. Ιδίως σε συνδυασμό με τις αναφορές που έγιναν –μπροστά στη ίδια την υπουργό– για την ανυπαρξία τρεχούμενου νερού στην περιοχή. Επίσης η έμφαση δεν δόθηκε στην ανάπτυξη υποδομών για να μην επαναληφθεί το γεγονός, που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να έχει βαρύτερες συνέπειες, αλλά στο ότι …ο χώρος μπορεί να είναι επισκέψιμος ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τον θόρυβο που προκλήθηκε από την δήλωσή της, η Λίνα Μενδώνη, διατήρησε την συγκεκριμένη ρητορική ακόμη και χθες αργά το απόγευμα. ‘Όταν τοποθετήθηκε στην Βουλή, με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το θέμα. Όπως είπε «είναι ατυχές το γεγονός. Είναι, όμως, εξαιρετικά ευτυχές το γεγονός ότι δεν έχουμε την παραμικρή ζημία στα μνημεία αυτού του αρχαιολογικού χώρου». Μάλιστα ακολούθησε και την λογική του συμψηφισμού. Όπως ανέφερε η Λίνα Μενδώνη «φωτιές, σε αρχαιολογικούς χώρους είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Θα μπορούσα να αναφέρω παραδείγματα από την περίοδο 2015-2020. Δεν είναι αυτός ο στόχος, δεν είναι να πούμε τι ψευδώς συνέβη σε μία φωτιά».

Στην περίπτωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ταιριάζει ίσως το χωρίο της τραγωδίας του Αισχύλου «Αγαμέμνων». Στο σημείο που ο Φύλακας μιλώντας για τα όσα συμβαίνουν στο Παλάτι των Μυκηνών πριν την επιστροφή του, νικητή στην Τροία, Αγαμέμνονα λέει: «….τὰ δ᾽ ἄλλα σιγῶ· βοῦς ἐπὶ γλώσσῃ μέγας, βέβηκεν· οἶκος δ᾽ αὐτός, εἰ φθογγὴν λάβοι, σαφέστατ᾽ ἂν λέξειεν·» (Μ.τ.φ : Όσο για τ᾽ άλλα τσιμουδιά. Μεγάλο βόδι μου πατάει τη γλώσσα. Αν το παλάτι είχε μιλιά θα τα ᾽λεγε ολοκάθαρα...).

Η επικοινωνιακή τακτική του εξωραϊσμού όμως που ακολούθησε η υπουργός Πολιτισμού, δεν μοιάζει να αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Αντιθέτως προβληματίζει το γεγονός ότι τείνει να γίνει πάγιο καθεστώς και μόνιμο κυβερνητικό αντανακλαστικό σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η προσέγγιση. Προδίδει μάλιστα την τάση να έχει «προτεραιότητα» η επικοινωνιακή διαχείριση των δεδομένων από την ειλικρινή παράθεσή τους στους πολίτες. Ακόμη και στις περιπτώσεις που μία εξωραϊστική δήλωση –προσέγγιση τελικά αντικαθίσταται από το πραγματικό δεδομένο. Με λίγα λόγια η τακτική του ...«να γίνει το μαύρο, άσπρο».

Στην κατηγορία αυτή –για παράδειγμα– δεν μπορεί παρά να συμπεριληφθεί η δήλωση του υφυπουργού αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία Νίκου Χαρδαλιά, που στις 18 Αυγούστου αναφερόμενος στα αίτια της αύξησης των κρουσμάτων διαβεβαίωνε ότι γι αυτά δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση των κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι». Θέση την οποία αναίρεσε στην συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN αποσαφηνίζοντας ότι «περιμέναμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων καθώς ανοίξαμε την οικονομία μας και τον τουρισμό».

Ανάλογη εικόνα, προσπάθειας εξωραϊσμού, διέκριναν οι πολίτες και στις κυβερνητικές διαρροές σχετικά με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis. Αυτές που υποστήριξαν ότι δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρότι είχε ποντίσει τα καλώδια τους εξοπλισμού του εξαιτίας του θορύφου των πολεμικών πλοίων. Θέση που ακόμη και αν υπαγορεύεται από την αναγκαιότητα εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων, σαφώς αποδίδει την πρόθεση υποβάθμισης των όσων συνέβησαν. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, αρκετές φορές σε δηλώσεις της ότι «είμαστε οι κερδισμένοι αυτής της ιστορίας», θεωρώντας το τελευταίο 6μηνο θετικό για την ελληνική διπλωματία.

Παρόμοια στοιχεία αναμένονται στις ανακοινώσεις, που αναμένονται σήμερα, για το άνοιγμα των σχολείων. Η Νίκη Κεραμέως–όπως φάνηκε και σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες– θα επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα της ανάγκης αποστασιοποίησης των μαθητών στις τάξεις. Υποστηρίζοντας ότι οι σημερινοί μέσοι όροι των μαθητών ανά τάξη δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του Covid 19.

Στην ίδια κατηγορία μπορεί να εντάξει κανείς και την καμπάνια του υπουργείου Υγείας που διαχέεται στα social media. Στις αναρτήσεις του σημειώνεται πως «μέσα στην πανδημία της Covid 19 έχουμε ενδυναμώσει το Ε.Σ.Υ. με περισσότερους από 6.000 γιατρούς νοσηλευτές & παραϊατρικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις ξεπερνάνε τις 8.000». Πρόταση που «καλύπτει» επικοινωνιακά το ότι …οι 8.000 γιατροί δεν έχουν ακόμη προσληφθεί 6 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Είναι σαφές ότι η επικοινωνιακή διαχείριση των καταστάσεων, είναι ένα πολιτικό εργαλείο. Θεμιτό ίσως να αξιοποιείται στην δράση των κομμάτων όταν απευθύνονται στην κοινωνία. Δημιουργεί όμως προβληματισμό, όταν αξιοποιείται από οποιαδήποτε κυβέρνηση, η οποία έχει την –συνταγματικά κατοχυρωμένη– υποχρέωση της υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.

Via


Διαβάστε επίσης: Μυκήνες: «Όχι, δεν αντέχεται»
εμφάνιση σχολίων