0
1
σχόλια
382
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Με βία, πρόστιμα, μεροληπτικούς ελέγχους, και καραντίνα χωρίς λόγο έδρασε η αστυνομία στην Ευρώπη την εποχή του κορονοϊού. Η ΔΑ αποκαλύπτει σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, με κοινό παρανομαστή τις διακρίσεις
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
24 Ιουνίου 2020
«Η αστυνομία, που επιβάλλει τα μέτρα καραντίνας λόγω του κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει στοχοποιήσει δυσανάλογα τις εθνικές μειονότητες και τις περιθωριοποιημένες ομάδες μέσω της βίας, των ελέγχων ταυτότητας με μεροληπτικό τρόπο, της αναγκαστικής καραντίνας και των προστίμων», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Η νέα της έκθεση με τίτλο «Αστυνομεύοντας την πανδημία: Παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την επιβολή των μέτρων για τον κορονοϊό στην Ευρώπη», καλύπτει 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και μιλά για τριπλή απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα: οι διακρίσεις, η παράνομη χρήση βίας και η αστυνομική ατιμωρησία.

Άνθρωποι χωρίς στέγη, υπέστησαν τιμωρητικά μέτρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας επειδή δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τα μέτρα απομόνωσης και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δεκάδες πρόστιμα καταγράφηκαν σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Ελλάδα.

Το ίδιο συνέβη και σε φτωχότερες περιοχές, με μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σλοβενία, οικισμοί Ρομά υποβάλλονται σε στρατιωτικοποιημένες καραντίνες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφής. Οι αιτούντες/ούσες άσυλο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες σε καταυλισμούς και κοινόχρηστα καταλύματα έχουν επίσης βρεθεί στο στόχαστρο, με επιλεκτικές καραντίνες σε Γερμανία, Κύπρο και Σερβία, καθώς και με αναγκαστικές εξώσεις σε Γαλλία και Ελλάδα.
 

Το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης της Διεθνούς Αμνηστίας επαλήθευσε 34 βίντεο από όλη την Ευρώπη που δείχνουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε παράνομη βία  

Η παράνομη χρήση βίας από την αστυνομία με σκοπό την επιβολή των μέτρων καραντίνας, συχνά είχε τη μορφή ελέγχων, ερευνών και εξακρίβωσης στοιχείων. Το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης της Διεθνούς Αμνηστίας επαλήθευσε 34 βίντεο από όλη την Ευρώπη που δείχνουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε παράνομη βία.

«Η αστυνομική βία και οι ανησυχίες σχετικά με τον θεσμικό ρατσισμό δεν είναι νέες, αλλά η πανδημία του κορονοϊού και η αναγκαστική επιβολή της καραντίνας, ως αποτέλεσμα, έχουν αποκαλύψει πόσο διαδεδομένες είναι,» λέει ο Marco Perolini, ερευνητής για τη Δυτική Ευρώπη στη Διεθνή Αμνηστία. «Δυστυχώς τα ευρήματα δεν είναι τοπικά, ούτε αφορούν μόνο την καραντίνα, καθώς αντανακλούν ευρύτερες ανησυχίες που διατυπώνονται και στις τρέχουσες διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter».


Διαβάστε επίσης:
Διεθνής Αμνηστία: Χρειαζόμαστε ανάνηψη της υγείας!
Νέες μορφές εκμετάλλευσης δίχως να προβληθεί αντίσταση
εμφάνιση σχολίων