0
1
σχόλια
356
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η ετήσια μελέτη γίνεται σύμφωνα με το βαθμό στον οποίο η διαφθορά θεωρείται ότι υπάρχει μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων και των πολιτικών...
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
23 Ιουνίου 2020
Σε μεγάλο μέρος των 180 χωρών που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της οργάνωσης δεν σημειώνεται η παραμικρή πρόοδος στο πεδίο καταπολέμησης της διαφθοράς. Ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1995 από την οργάνωση Transparency International και αξιολογεί τα κράτη του κόσμου σύμφωνα «με το βαθμό στον οποίο η διαφθορά θεωρείται ότι υπάρχει μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων και των πολιτικών».

Η Ελλάδα κατατάσσεται το 2019 στην 60η θέση, την οποία μοιράζεται μαζί με τις Κούβα και Ιορδανία. Σύμφωνα με τον Δείκτη για το 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 60η θέση, από την 67η που βρισκόταν το 2018, συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς έναντι 45 που είχε την περασμένη χρονιά και ανέβηκε κατά 7 θέσεις, όμως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται και φέτος η Δανία και η Νέα Ζηλανδία ενώ ακολουθούν η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Ελβετία. Την τελευταία θέση της λίστας καταλαμβάνει για 13η χρονιά η Σομαλία και ακολουθούν το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε τέσσερις από τις χώρες του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία) ο σχετικός δείκτης έχει επιδεινωθεί.

Η Διεθνής Διαφάνεια υπογραμμίζει πως υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της εντεινόμενης διαφθοράς και της υποχώρησης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, και προτείνει στις κυβερνήσεις μια σειρά μέτρων για να περιορίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς, όπως το να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη διάκριση των εξουσιών, να προβλέψουν ρύθμιση της δράσης των λόμπι αλλά και μεγαλύτερη προστασία δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1995 από την οργάνωση Transparency International και αξιολογεί τα κράτη του κόσμου σύμφωνα «με το βαθμό στον οποίο η διαφθορά θεωρείται ότι υπάρχει μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων και των πολιτικών». Κάθε χρόνο, 180 χώρες κατατάσσονται σε μια κλίμακα από το 0, που ισοδυναμεί με απόλυτη διαφθορά, έως το 100 που σημαίνει μηδενικά επίπεδα.


Διαβάστε επίσης:
Πρώτες στη διαφθορά η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας​
VIDEO: Πως να χτυπήσουμε τη διαφθορά
Διαφάνεια; Κοιτάξτε τη Νορβηγία
εμφάνιση σχολίων