0
1
σχόλια
216
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Διεθνής Διαφάνεια: Πρώτες στη διαφθορά η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
20 Δεκεμβρίου 2018
Μπορεί η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη για τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς να βελτιώθηκε, όμως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα ανέβηκε μεν κατά 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα σε 168 χώρες (από την 69η θέση του 2016, στην 59η θέση για το 2017), ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς αφορούν πρώτα τις αστυνομικές αρχές κι έπειτα τη δικαιοσύνη.

Από τις 1.126 καταγγελίες, το 62% (δηλαδή οι 703) έγιναν εις βάρος αστυνομικού προσωπικού όλων των βαθμών. Το  22% έγιναν κατά δημοσίων υπαλλήλων, το 9% κατά ιδιωτών, ενώ το 7%  αφορούσε καταγγελίες/πληροφορίες για εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Πολλές καταγγελίες για διαφθορά έγιναν και στον τομέα της δικαιοσύνης (συνολικά 246).

Ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1995 από την οργάνωση Transparency International. Ο δείκτης κατατάσσει τα κράτη του κόσμου σύμφωνα «με το βαθμό στον οποίο η διαφθορά θεωρείται ότι υπάρχει μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων και των πολιτικών». Ο οργανισμός ορίζει την πολιτική διαφθορά ως «την κατάχρηση ενός δημοσίου αξιώματος για ίδιον όφελος». Από το 2009 μέχρι και το 2017, έχουν ασκηθεί στην Ελλάδα συνολικά 164 ποινικές διώξεις για υποθέσεις που αφορούν ακραία αστυνομική συμπεριφορά.
εμφάνιση σχολίων