0
1
σχόλια
495
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Πυρκαγιές και πετρελαιοκηλίδες καταστρέφουν τη Σιβηρία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που σημειώνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες εδώ και 130 χρόνια
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
23 Ιουνίου 2020
Η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής φέρνει νέες καταστροφές στη Σιβηρία, και κατ' επέκταση στον πλανήτη, όπως πυρκαγιές, διαρροές πετρελαίου και σμήνη από σκώρους. Τον Απρίλιο, η Σιβηρία βίωσε θερμοκρασίες-ρεκόρ, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε πυρκαγιές στη βορειότερη περιοχή της Ρωσίας. Οι ειδικοί ανησυχούν για την πρώιμη έναρξη της περιόδου πυρκαγιών στην περιοχή, ειδικά μετά τη μαζική καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές του 2019.

Οι πυρκαγιές, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω θέρμανση, λένε οι ειδικοί. Η πιο άμεση απειλή είναι ο κίνδυνος για την υγεία που θέτει ο καπνός από τις πυρκαγιές στους ανθρώπους, ειδικά όταν συνδυάζεται με την πανδημία COVID-19.

Ο περασμένος Μάιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ για τον πλανήτη μας, ενώ λίγες ημέρες πριν, η πόλη Βερκογιάνσκ της Σιβηρίας, που βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου, κατέγραψε θερμοκρασία-ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, η θερμοκρασία στην περιοχή ήταν μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το κανονικό, ενώ είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1880 που ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις.
 

Από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαΐου, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν 4,8 εκατομμύρια εκτάρια στη Σιβηρία  

Οι θερμοκρασίες στις πολικές περιοχές αυξάνονται ταχύτερα, επειδή τα ωκεάνια ρεύματα μεταφέρουν θερμότητα προς τους πόλους. «Αν και ο πλανήτης στο σύνολό του θερμαίνεται, αυτό δεν συμβαίνει ομοιόμορφα. Η Δυτική Σιβηρία δείχνει περισσότερο μια τάση θέρμανσης με υψηλότερες διακυμάνσεις. Μέχρι κάποιο βαθμό, οι διακυμάνσεις αυτές δεν είναι απροσδόκητες. Ωστόσο, αυτό που είναι ασυνήθιστο, είναι το χρονικό διάστημα που διατηρούνται αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες» λέει στον Guardian η Μαρίνα Μακάροβα, επικεφαλής μετεωρολόγος στην υπηρεσία καιρού Rosgidromet. «Αυτός ο χειμώνας ήταν ο πιο καυτός στη Σιβηρία εδώ και 130 χρόνια. Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν έως και 6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τους εποχιακούς κανόνες».

Από τις αρχές του 2020 καταγράφονται στη Σιβηρία θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους, που εν μέρει οδήγησε στις αρχές του έτους στην κατάρρευση δεξαμενής εργοστασίου ενέργειας κοντά στο Νορίλσκ, και στη συνέχεια σε τεράστια διαρροή πετρελαίου.

Παράλληλα με τη θερμοκρασία, αυξάνονται και τα σμήνη των σκώρων μεταξιού της Σιβηρίας, καθώς οι προνύμφες τρώνε τα κωνοφόρα δέντρα, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές. «Σε όλη την καριέρα μου, δεν έχω δει ποτέ τους σκώρους τόσο τεράστιους και να μεγαλώνουν τόσο γρήγορα», δήλωσε στο AFP ο ειδικός, Βλαντιμίρ Σολτάτοφ. «Ο σκώρος έχει μετακινηθεί 150 χιλιόμετρα βόρεια σε σύγκριση με το συνηθισμένο έδαφος του και αυτό οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη» αναφέρει και προειδοποίει για «τραγικές συνέπειες» στα δάση.

Από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαΐου, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν 4,8 εκατομμύρια εκτάρια στη Σιβηρία, μεταξύ των οποίων 1,1 εκατομμύρια εκτάρια βορείου δάσους μεγάλου πλάτους, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace.


Διαβάστε επίσης:
PLAYER: Ο Ασκός του Αιόλου
Οι ωκεανοί θερμαίνονται σε ρυθμό 5 ατομικές βόμβες ανά 1’
Ν. Ζηλανδία: Θα παίρνει αποφάσεις με βάση την κλιματική αλλαγή
εμφάνιση σχολίων