0
1
σχόλια
361
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών δεν ανεβαίνει μόνο, αλλά επιταχύνεται
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: SYMEON EKIZOGLOU, Pexels
16 Ιανουαρίου 2020
«Οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται με τον ίδιο ρυθμό, σαν να πέφτουν πέντε ατομικές βόμβες όπως της Χιροσίμα στο νερό κάθε δευτερόλεπτο» γράφει η είδηση του CNN και νομίζεις ότι διαβάζεις μια είδηση από το μέλλον.

Οι ωκεανοί χρησιμεύουν ως καλός δείκτης για τον πραγματικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Καλύπτοντας σχεδόν τα 2/3 της γήινης επιφάνειας, απορροφούν τη συντριπτική πλειοψηφία της θερμότητας του πλανήτη. Από το 1970, περισσότερο από το 90% της υπερβολικής θερμότητας του πλανήτη εισήλθε στους ωκεανούς, ενώ λιγότερο από το 4% απορροφήθηκε από την ατμόσφαιρα και τη γη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η νέα μελέτη με τίτλο «Νέο ρεκόρ υπερθέρμανσης των ωκεανών το 2019» έδειξε ότι το προηγούμενο έτος ήταν μία ακόμα χρονιά αναφοράς για τη θέρμανση των ωκεανών, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Διεθνής ομάδα 14 επιστημόνων εξέτασε στοιχεία που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, κοιτάζοντας τις θερμοκρασίες από την επιφάνεια του ωκεανού μέχρι το βάθος των 2.000 μέτρων. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences, έδειξε επίσης ότι η ταχύτητα με την οποία θερμαίνονται οι ωκεανοί, είναι επιταχυνόμενη.
 

Η θερμότητα που προστέθηκε στους ωκεανούς κατά τα τελευταία 25 χρόνια ισοδυναμεί με 3,6 δις ατομικές βόμβες σαν αυτές της Χιροσίμα  

14 ερευνητές από 11 επιστημονικά ινστιτούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Λιλίνγκ Τσενγκ του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, υπολόγισαν ότι το 2019 η μέση θερμοκρασία των ωκεανών ήταν περίπου 0,075 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Ενώ οι ωκεανοί θερμαίνονται σταθερά μεταξύ του 1955 και του 1986, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει επιταχύνει: η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο ζεστή για τις θερμοκρασίες των ωκεανών, και τα πιο καυτά πέντε χρόνια που καταγράφηκαν ποτέ ήταν τα τελευταία πέντε…

Μεταξύ των ετών 1987-2019, η θέρμανση των ωκεανών ήταν 450% μεγαλύτερη από την προηγούμενη χρονική περίοδο. «Η ποσότητα θερμότητας που προσθέσαμε στους ωκεανούς του κόσμου κατά τα τελευταία 25 χρόνια ισοδυναμεί με 3,6 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα», λέει ο Τσενγκ.


Διαβάστε επίσης:
Η χώρα που βάζει το μάθημα της κλιματικής αλλαγής στα σχολεία
11.000 επιστήμονες εκπέμπουν sos για την κλιματική αλλαγή
Ν. Ζηλανδία: Θα παίρνει αποφάσεις με βάση την κλιματική αλλαγή
εμφάνιση σχολίων