0
1
σχόλια
404
λέξεις
CULTURE
Η σπουδαία χοροθεατρική ομάδα, με συνεργασίες που εκτείνονται από τον Akram Khan μέχρι τον John Parish, σε μια παράσταση που εστιάζει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία. Στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση
 
DOCTV.GR
22 Ιουνίου 2020
Ένα πλοίο ναυαγεί λόγω της ανικανότητας του καπετάνιου (που βρέθηκε στη θέση λόγω πολιτικών διασυνδέσεων), με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι επιζώντες που σώθηκαν πάνω σε μια σχεδία να υποφέρουν για μέρες μέχρι τελικά να αλληλοφαγωθούν. Στην προσπάθειά τους να επιζήσουν, οι άνθρωποι μετατρέπονται σε κτήνη. Πρόκειται για τον μύθο της Σχεδίας της Μέδουσας, που μας μεταφέρει αλληγορικά μια ξεκάθαρη ιστορία σχετικά με την Ευρώπη.

Οι Rootless Root «δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτά τα γεγονότα». Αναζητώντας την κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία, η διεθνής χοροθεατρική ομάδα δημιουργεί την παράσταση Europium, που δεν είναι άλλο από ένα μείγμα συμβολισμών και πληροφορίων γύρω από το μύθο της Ευρώπης και τη διαμόρφωσή της. Ιστορίες που εξηγούν πώς λειτουργεί ο εύθραυστος πολιτισμός στον οποίο ζούμε, αλλά και τι είδους αξίες έγιναν σημαντικές για εμάς. Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από το ασταθές χημικό στοιχείο ευρώπιο, που πήρε το όνομά του από την Ευρώπη. Ένα στοιχείο χωρίς κανένα σημαντικό βιολογικό ρόλο, που μεταβάλλεται εύκολα και το φαινόμενο της ανταλλαγής ιόντων του ονομάζεται «ανωμαλία αρνητικού ευρωπίου».

Κι ενώ με την Ευρώπη σε κρίση, δεν είναι βέβαιος ούτε ο πολιτισμός ούτε οι αξίες που έχουμε δημιουργήσει, οι RootlessRoot μας προδιαθέτουν για ένα μόνο πράγμα: το τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό, θα είναι σίγουρα καλύτερο. Ως μια νέα αρχή, μια φρέσκια υπόσχεση για το μέλλον. Το Europium είναι συμπαραγωγή της Στέγης με το φινλανδικό JoJo – Oulu DanceCentre και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο της φινλανδικής πόλης Ούλου.

Οι Rootless Root έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις τους στη Στέγη αλλά και σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ (Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Γερμανία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Κύπρο, Νότια Κορέα και Καναδά). Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2006 στην Αθήνα, από τη Λίντα Καπετανέα (διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας) και τον Josef Frusec. Η Λίντα Καπετανέα σπούδασε στην Κρατική Σχολή Χορού όπου κέρδισε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε με τη χορογράφο Irene Hultman. Ο Josef Frusec αποφοίτησε από την Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Μπρατισλάβα από όπου πήρε και Διδακτορικό το 2002.


Info: RootlessRoot, Europium (2015), με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Live YouTube πρεμιέρα: Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 21:00.


Διαβάστε επίσης:
ΕNTER, δείτε online: Καλλιτέχνες απ΄όλο τον κόσμο στο project της Στέγης
Δείτε το «Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει»
VIDEO: Οδηγός επιβράδυνσης από τους RootlessRoot
εμφάνιση σχολίων