0
1
σχόλια
584
λέξεις
ΖΗΝ
Οδηγός επιβίωσης για να μην τροφοδοτούμε το άγχος μας και να παραμείνουμε ενημερωμένοι αλλά ψύχραιμοι
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | ΦΩΤΟ: PEXELS
17 Μαρτίου 2020
Μια πανδημία μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τους πιο ψύχραιμους. Σε περιόδους σαν κι αυτές, όπου ο κορονοϊός καταλαμβάνει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την καθημερινότητά μας απ’ άκρη σ’ άκρη, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνουμε σε κατάσταση ηρεμίας, ειδικά αν βιώνουμε ήδη αγχώδεις διαταραχές. Εδώ είναι ένας χρήσιμος οδηγός επιβίωσης για να μην τροφοδοτούμε το άγχος μας και να παραμείνουμε ενημερωμένοι αλλά ψύχραιμοι.

Αποφεύγουμε τα (σχετικά με την υγεία) νέα: Όλοι θέλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, αλλά όταν έχουμε ήδη άγχος για την υγεία μας, η ανάγκη να ελέγξουμε και να διαβάσουμε τις τελευταίες ενημερώσεις μπορεί να γίνει καταναγκαστική, τροφοδοτώντας περισσότερο το άγχος μας. Για να το αποφύγουμε, μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένο χρονικό όριο κατά το οποίο ενημερωνόμαστε ή να πούμε στους φίλους μας και την οικογένειά μας να επικοινωνήσουν μαζί μας να προκύψει κάτι κρίσιμο.

Προσπαθούμε να μην επιδιώκουμε  σταθερή επιβεβαίωση: Η αναζήτηση επιβεβαίωσης μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε  πιο ήρεμοι για λίγο, αλλά το αποτέλεσμα είναι προσωρινό. Αυτό συμβαίνει διότι ι εγκέφαλός μας δημιουργεί έναν κύκλο ανατροφοδότησης, όπου εξαρτάται όλο και περισσότερο από αυτή τη διαβεβαίωση, η οποία στο τέλος χρησιμεύει μόνο για την ενίσχυση του άγχους μας. Έτσι όταν αρχίζουμε να χρειαζόμαστε αυτή τη διαβεβαίωση αρκετές φορές την ημέρα, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα βήμα πίσω.

Δεν ψάχνουμε τα συμπτώματα στο Google: Ο δρ Google δεν είναι φίλος μας όταν υποφέρουμε από άγχος για την υγεία μας. Ούτε τα διάφορα φόρουμ που υπάρχουν στο διαδίκτυο και ο καθένας γράφει τα δικά του. Διότι ότι οι άνθρωποι επισκέπτονται αυτά τα μέρη όταν έχουν λόγο (η πιστεύουν πως έχουν λόγο) να ανησυχούν.

Δοκιμάζουμε μια τεχνική αντιστάθμισης: Πρόκειται για μια άσκηση γνωστικής συμπεριφορικής θεραπεία (CBT) η οποία βασίζεται στο να «πολεμάμε» μια επίμονη σκέψη με μια ορθολογική αντίθεση.  Για παράδειγμα, εάν η επίμονη σκέψη μας είναι κάτι σαν «Όλοι όσοι αγαπώ θα πεθάνουν από τον ιό» μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με πραγματικές δηλώσεις όπως «Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από τον Covid-19 είναι πιθανό να ανακάμψουν πλήρως ενώ όσοι η οικογένειά μου, ίσως καν να μην κολλήσει».

Ασκούμαστε: Ακόμα κι αν είναι απλές ασκήσεις επί τόπου ή προθέρμανσης, η άσκηση θα μας βοηθήσει να βγάλουμε την αδρεναλίνη από το σύστημά σας και να διοχετεύσουμε τον πανικό μας αλλού.

Κάνουμε ασκήσεις αναπνοής: Από την καθοδηγούμενη αναπνοή της γιόγκα μέχρι την αρωματοθεραπεία και τις εισπνοές αιθέριων ελαίων λεβάντας, οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να μας βοηθήσουν να βγούμε από το τριπ πανικού επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Μπορούμε να αναζητήσουμε τεχνικές και παραδείγματα στο διαδίκτυο.

Δίνουμε στον εαυτό μας μια καθημερινή «περίοδο ανησυχίας»: Μισή ώρα την ημέρα είναι αρκετή για να ανησυχούμε. Στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο ώστε να μη μας καταπιεί το άγχος.

Περιποιούμαστε τον εαυτό μας: Οτιδήποτε θα μας δώσει μια μικρή ώθηση μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα. Μπορούμε επίσης να μας μαγειρέψουμε κάτι ωραίο, να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο ή να ακούσουμε τις αγαπημένες μας μουσικές.

Θυμόμαστε πως η κατάσταση ανησυχίας, δεν είναι μόνιμη: Όταν βρισκόμαστε μέσα σε μια δίνη ανησυχίας, ίσως νιώθουμε πως δεν θα περάσει ποτέ. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Η τάση μας να μεταπηδούμε στο χειρότερο σενάριο, αναλογικά σπάνια αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Προσπαθούμε λοιπόν να το θυμόμαστε αυτό, έστω κι αν βιώνουμε συχνά καταστάσεις ή παρατεταμένες περιόδους ανησυχίας.


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: «Ο κορονοϊός είναι το μέλλον μας»
Έλληνας καθηγητής: Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι τόσο κρίσιμοι που θα τους θυμόμαστε για πάντα
Κι αν οι Ευρωπαίοι μετανάστευαν στην Αφρική λόγω του κορονοϊού;
ΓΚΑΛΕΡΙ: Η ερημοποίηση του ιού
εμφάνιση σχολίων