0
1
σχόλια
342
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Τι θα γινόταν αν η Αφρική συμπεριφέρονταν όπως η Ευρώπη στα μεταναστευτικά κύματα; Ο Ισπανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, David Trueba, φτιάχνει ένα σενάριο που όσο περνούν οι μέρες φαντάζει όλο και λιγότερο απίθανο
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: THE LAZY ARTIST GALLERY, PEXELS
14 Μαρτίου 2020
Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης από την Ισπανία, David Trueba, γράφει στην El Pais και μας καλεί να φανταστούμε ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη θα ωθούσε τους Ευρωπαίους σε μαζική μετανάστευση στην Αφρικανική ήπειρο. Και αν η Αφρική φερόταν στους μετανάστες όπως η Ευρώπη;


«Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη με τρόπο ανεξέλεγκτο, ενώ στην αφρικανική ήπειρο, λόγω των κλιματικών συνθηκών, δεν έχει καμία επίπτωση.

Τρομοκρατημένες, οικογένειες Ευρωπαίων θα επιχειρούσαν μαζικά να δραπετεύσουν από την ασθένεια, βγαίνοντας στο δρόμο προς τα σύνορα της Αφρικής. Θα προσπαθούσαν να διασχίσουν τη θάλασσα μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ, θα επιβιβάζονταν σε πρόχειρα σκάφη από τα ελληνικά νησιά και από τις τουρκικές ακτές. Κυνηγημένοι από την απειλή μιας νέας θανατηφόρας πανώλης, θα προσπαθούσαν να φτάσουν στην ασφάλεια, εξωθούμενοι από την ακραία ανάγκη.
 

Οι βορειοαφρικανικές δυνάμεις ασφαλείας θα πυροβολούσαν τους Ευρωπαίους δίχως έλεος και θα τους φώναζαν: γυρίστε πίσω, αφήστε μας ήσυχους, δεν θέλουμε την αρρώστια σας, τη δυστυχία σας, την απελπισία σας  

Αλλά όταν θα έφταναν στην ακτή της Αφρικής, οι φράκτες που οι ίδιοι έχουν υψώσει, οι βίαιοι έλεγχοι που οι ίδιοι έχουν εγκαθιδρύσει, τα σκληρά και ανελέητα σύνορα, θα αντέστρεφαν την δύναμη ανάσχεσης.

Οι βορειοαφρικανικές δυνάμεις ασφαλείας θα πυροβολούσαν τους Ευρωπαίους δίχως έλεος και θα τους φώναζαν: γυρίστε πίσω, αφήστε μας ήσυχους, δεν θέλουμε την αρρώστια σας, τη δυστυχία σας, την απελπισία σας.

Εδώ, εάν οι σεναριογράφοι ήθελαν να κορυφώσουν το δράμα, θα επέτρεπαν σε κάποιους Ευρωπαίους, με τη βοήθεια συμμοριών διακινητών, να φτάσουν σε αφρικανικούς προορισμούς, όπου οι αρχές θα τους έβαζαν σε καραντίνα, θα τους στοίβαζαν σε άθλια στρατόπεδα, όπου θα έχαναν όλα τα υπάρχοντά τους, τις σχέσεις τους και την αξιοπρέπειά τους».


Διαβάστε επίσης:
Αφρικανικές χώρες κλείνουν τα σύνορα σε Ευρωπαίους
Ο ιός του φόβου στην παγκόσμια οικονομία
Ο Covid-19 αλλάζει την πραγματικότητα
Υπ. Υγείας: Τι να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον κοροναϊό
Κοροναϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα
εμφάνιση σχολίων