0
1
σχόλια
310
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
9 χρήσιμες οδηγίες ανακοίνωσε το υπουργείο προκειμένου να περιορισθεί όσο είναι δυνατόν η πιθανότητα μεταφοράς του κοροναϊού
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
26 Φεβρουαρίου 2020
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να έχει περάσει ήδη τα ελληνικά σύνορα και απλά να μην το γνωρίζουμε. Γι’ αυτό και οι βασικοί κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για ατομικά μέτρα προστασίας, έχουν ως εξής:
-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Πλένουμε τα χέρια μας επίσης όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, μετά από χρήση τουαλέτας, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

- Όταν ταξιδεύουμε, τρώμε μόνο φαγητό που έχει μαγειρευτεί καλά.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια. Επίσης ενημερώνουμε το ιατρικό προσωπικό για το ιστορικό των μετακινήσεών μας και αν χρειάζεται, αναβάλλουμε την επιστροφή μας.

-Εμπιστευόμαστε αποκλειστικά τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι δεν χρειάζεται να παθαίνουμε πανικό, ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους γιατρούς και όχι τους μη ειδικούς, ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας (μάτια, στόμα, μύτη) κι ότι το να πλένουμε τακτικά και καλά τα χέρια μας (με σαπούνι και βουρτσάκι για τα νύχια είναι το ιδανικό) έχει τόσο μεγάλη σημασία που αποτελεί την πρώτη οδηγία σε όλο τον κόσμο. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν εκείνον που την φοράει αλλά τους γύρω του.
εμφάνιση σχολίων