0
1
σχόλια
367
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Σε δημοσκόπηση η πλειοψηφία των Γερμανών τίθεται υπέρ του ανοίγματος των ελληνοτουρκικών συνόρων για πρόσφυγες και της κατανομής τους σε χώρες της Ε.Έ.
 
DOCTV.GR
6 Μαρτίου 2020
Οι εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και από τους πρόσφυγες με ή χωρίς εισαγωγικά που στέλνει ο πρόεδρος Ερντογάν παραβιάζοντας τη συμφωνία της Ε.Έ. με τη χώρα του αποτελούν σημείο προβληματισμού που καταγράφεται στη δημοσκόπηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και η οποία έγινε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων infratest-dimap.

Υπέρ του ανοίγματος των ελληνοτουρκικών συνόρων για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια της κατανομής τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται το 57% των Γερμανών σύμφωνα με δημοσκόπηση για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ARD.

Ποσοστό 41% τίθεται κατηγορηματικά εναντίον, ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία Γερμανών πολιτών, γύρω στο 42%, που υποστηρίζει ότι κατά το δυνατόν δεν θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδός τους στην Ε.Έ. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εάν αναλύσει κανείς τα ποσοστά με βάση την κομματική προέλευση των ερωτηθέντων που είναι αντίθετοι με την υποδοχή προσφύγων, θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (87%) ψηφίζει το ακροδεξιό και εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD.

Μόνο ένα 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία περισσότερη οικονομική βοήθεια για να διατηρηθεί «εν ζωή» η συμφωνία για το προσφυγικό, 6 στους δέκα (59%) απαντούν κατηγορηματικά «όχι».

Οι δήμαρχοι της Κολονίας, του Ντίσλεντορφ, του Πότσνταμ, του Ανόβερο, του Φράιμπουργκ, του Ρότενμπουργκ και της Φρανφούρτης (Ρότερ), αλλά και ο υπουργός της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, υπογράφουν την έκκληση για φιλοξενία ανήλικων προσφύγων.

«Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες. Για τις γυναίκες και τα παιδιά ειδικά τα υπερπληθή στρατόπεδα, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, ιατρική φροντίδα και στέγαση, οι συνθήκες είναι αφόρητες». Προσθέτουν ότι 140 πόλεις στη Γερμανία έχουν ανακηρυχθεί «παράδεισοι ασφαλείας» και επιθυμούν να βοηθήσουν κι άλλους πρόσφυγες, ενώ υπάρχουν και δήμοι που είναι έτοιμοι να υποδεχτούν έως και 500 ανήλικους πρόσφυγες κάτω των 14 ετών από τα ελληνικά νησιά το πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτου ανάγκης.

Σημειώνουν ότι έχουν εξετάσει τις εγκαταστάσεις και είναι έτοιμες να προσφέρουν στέγαση και εκπαίδευση στα παιδιά αυτά, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους και βρίσκονται μόνα τους στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών.

Πηγή: Deutsche Welle
εμφάνιση σχολίων