0
1
σχόλια
341
λέξεις
TECH
Έως 3 ημέρες ζει ο κορονοϊός στις επιφάνειες, σύμφωνα με επιστήμονες σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Πώς απολυμαίνουμε σωστά;
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
19 Μαρτίου 2020
Από τέσσερις ώρες έως τρεις ημέρες αντέχει ο κορονοϊός σε μία επιφάνεια, ανάλογα με το υλικό της και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί αυτό το διάστημα σε όποιον τις αγγίξει. Τα ευρήματα παρουσιάζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ «ΚΑΘΕΤΑΙ»: Ο κορονοϊός αγαπά ιδιαίτερα το ατσάλι και το πολυπροπυλένιο (ένα υλικό με ευρεία χρήση, από πλαστικές συσκευασίες και χαρτικά μέχρι υφάσματα, παιχνίδια και αυτοκίνητα). Όλες οι λείες (μη πορώδεις) επιφάνειες, όπως πόμολα, κουμπιά ασανσέρ, κέρματα, κινητά τηλέφωνα, τραπέζια κ.λπ. θεωρούνται «φιλικές προς τον κορονοϊό» και χρειάζονται πολύ καλή απολύμανση με τα σωστά αντισηπτικά. Επιφάνειες πορώδεις, όπως τα χαρτονομίσματα, τα υφάσματα και τα μαλλιά μας, δεν επιτρέπουν στον ιό να ζήσει για πολύ, καθώς οι πόροι τον παγιδεύουν και εμποδίζουν τη μεταφορά του.

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ: Ο ιός επιβιώνει έως τέσσερις ώρες σε χάλκινη επιφάνεια, έως μία ημέρα σε χαρτόνι, έως τρεις ημέρες σε ατσάλι, έως τέσσερεις μέρες σε ξύλο και γυαλί και από τρεις μέχρι πέντε ημέρες σε μέταλλ και πλαστικό. Στον αέρα μπορεί να επιβιώσει έως και τρεις ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία. Ο χρόνος επιβίωσης των κορονοϊών γενικότερα σε ατσάλινη επιφάνεια μειώνεται στο μισό, αν η θερμοκρασία φτάσει τους 30 βαθμούς.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ: Οι κορονοϊοί σκοτώνονται σε επιφάνειες που καθαρίζονται με ουσίες που περιέχουν 62%-71% αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) και 0,5% οξυζενέ μέσα σε ένα λεπτό. Τα απολυμαντικά στις επιφάνειες αρχίζουν και δρουν στα 15 δευτερόλεπτα, όμως για να φτάσουν στον βαθμό εξουδετέρωσης που διαφημίζουν στη συσκευασία, πρέπει να κάνουμε υπομονή πέντε με έξι λεπτά. Τα περισσότερα αντισηπτικά χεριών δεν μπορούν να σκοτώσουν τον ιό σε επιφάνεια γιατί περιέχουν πολύ λίγο οινόπνευμα. Οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι σημαντικό είναι να καθαρίζουμε πολύ καλά με απολυμαντικά όλες τις συσκευασίες πραγμάτων που φέρνουμε σπίτι.


Διαβάστε επίσης:
Online +Δωρεάν= Καραντίνα
Εργαζόμενοι καταγγέλλουν εταιρεία χωρίς προφυλάξεις για τη διασπορά του ιού
15 μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό
εμφάνιση σχολίων