0
1
σχόλια
748
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Εργαζόμενοι στην εταιρία Teleperformance καταγγέλουν στην συλλογικότητα Καμία Ανοχή πως δεν λαμβάνονται καθόλου μέτρα καταπατώντας θεμελιώδη δικαιώματα
 
DOCTV.GR
18 Μαρτίου 2020
Στην εταιρεία τηλεφωνικών υπηρεσιών Teleperformance, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να δουλεύουν από τα γραφεία τους παρά την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Εδώ απασχολούνται πάνω από 8,500 υπάλληλοι από τους οποίους σχεδόν το 70% ανήκει σε 91 διαφορετικές εθνικότητες. Οι υπεύθυνοι αρνούνται την εργασία εξ αποστάσεως, εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως δεν τηρούνται ούτε στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ενώ ισχυρίζονται ότι η εταιρία σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ασθενείς σε διαφορετικά κτίρια, έτσι ώστε και οι δύο ομάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν. Η συλλογικότητα Καμία Ανοχή δημοσιεύει ένα κείμενο για το τι συμβαίνει στην εταιρία Teleperformance και πώς αυτή μετατρέπεται σε κόμβο διασποράς του κορονοϊού, καταπατώντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και με ψήφισμα ζητά την άμεση αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρίας, και βασικά εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Η επιστολή αναγράφει τα εξής:

«Για όσους και όσες δεν γνωρίζετε, η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8,500 υπαλλήλους από τους οποίους σχεδόν 70% είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες. Από τη στιγμή που ο κορονοϊός πήρε τα χαρακτηριστικά πανδημίας στην Ευρώπη και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυξάνεται εκθετικά, μία σειρά μέτρων έχουν ληφθεί από εκατομμύρια ανθρώπους, κι ένα ολόκληρο κίνημα πήρε την ονομασία #ΜένουμεΣπίτι. Αλλά όπως είπε και μία αλλοδαπή συνάδελφος που δουλεύει στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Netflix «Καμία επιτυχία δεν θα έχουν αυτά τα μέτρα, αν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτή την εταιρία συνεχίζουν να δουλεύουν από τα γραφεία τους, πράγμα το οποίο δεν δίνει καμία δυνατότητα κοινωνικής απομόνωσης».

Μία ακόμη συνάδελφος από το ίδιο τμήμα μας είπε ότι στα γεμάτα κόσμο γραφεία τους, ο καθένας και η καθεμία βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 30-40 εκατοστά από τον άλλο/άλλη. Η εταιρία δεν έχει φροντίσει να παρέχει ούτε γάντια ούτε μάσκες. Για την ακρίβεια, η εταιρία πιστεύει ότι αν διαθέσει ένα μπουκάλι αντισηπτικό σε κάθε όροφο, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100 εργαζόμενους/ες, και αγοράσει αντιβακτηριδιακό σαπούνι για τις τουαλέτες, έχει κάνει αυτό που χρειάζεται για την υγιεινή στους χώρους εργασίας. Ο εξοπλισμός τον οποίο χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι/ες, και πολλές φορές μοιράζονται μεταξύ τους, δεν απολυμαίνεται.
 

Η εταιρία είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου  

Οι εργαζόμενοι/ες για να μπουν στο κτίριο υποβάλλονται σε έλεγχο θερμοκρασίας -ναι, τους βάζουν θερμόμετρο, ένας ένας, μία μία, από τον σεκιουριτά, χωρίς την παρουσία ιατρικού προσωπικού, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελευταίες διεθνείς αναφορές που μιλούν για τον κρίσιμο ρόλο των ανθρώπων με ήπια συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα στην εξάπλωση του ιού.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η εταιρία είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένας εργαζόμενος ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στο Ισραήλ βρέθηκε στο ίδιο αεροπλάνο με άτομα στα οποία αργότερα ανιχνεύθηκε ο ιός. Ο ίδιος ζήτησε να δουλέψει από το σπίτι για ένα διάστημα δύο εβδομάδων και η εταιρία το αρνήθηκε.

«Εμείς, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες αυτής της εταιρίας, είμαστε πολύ φοβισμένες», μας λέει μία εργαζόμενη εκεί, «Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’ επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε». «Φοβόμαστε επίσης», συνέχισε, «ότι πολύ πιθανά διασπείρουμε τον ιό σε γνωστά και άγνωστά μας πρόσωπα, καθώς οι περισσότεροι/ες από εμάς, προκειμένου να βγούμε οικονομικά, χρησιμοποιούμε καθημερινά δημόσιες συγκοινωνίες για να φτάσουμε στη δουλειά. Είμαστε χιλιάδες, και φανταστείτε πόσες χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να μολυνθούν μόνο από εμάς».

‘Όταν ένας εργαζόμενος ρώτησε τον προϊστάμενο τι θα συμβεί αν κάποιος συνάδελφος εμφανίσει συμπτώματα, πήρε ως απάντηση ότι η εταιρία σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ασθενείς σε δύο διαφορετικά κτίρια, έτσι ώστε και οι δύο ομάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν. Σήμερα, κάποιες εργαζόμενες σηκώθηκαν και έφυγαν από το γραφείο τους, αρνούμενες να εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο καθημερινά. Είμαστε μαζί τους! Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει ποινική ευθύνη στην έκθεση σε κίνδυνο και στη μη τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Εμείς, απαιτούμε:
Άμεσο κλείσιμο των γραφείων της Teleperformance
Τηλε-εργασία χωρίς περικοπές στους μισθούς
Καμία απειλή για απέλαση
Παρέμβαση και έλεγχο από το σωματείο του κλάδου.
Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Είναι υποχρέωση της εταιρίας να βρει έναν τρόπο που θα διασφαλίζει την υγεία των εργαζομένων και θα διαφυλάττει τη δημόσια υγεία. Η εγκληματική πολιτική της Teleperformance μας αφορά όλους και όλες. Αλληλεγγύη στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους της Teleperformance. Είμαστε εργάτ(ρι)ες και όχι συνεργάτ(ρι)ες. Καμία Ανοχή.

Μπορούμε να υπογράψουμε κι εμείς το σχετικό ψήφισμα αιτημάτων και διαμαρτυρίας, εδώ.
εμφάνιση σχολίων