0
1
σχόλια
222
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που αφήσαμε πίσω μας, τόσο πιο ακαταμάχητη είναι η φωνή που μας καλεί να επιστρέψουμε» -Μίλαν Κούντερα
 
DOCTV.GR
21 Φεβρουαρίου 2020
Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που αφήσαμε πίσω μας, τόσο πιο ακαταμάχητη είναι η φωνή που μας καλεί να επιστρέψουμε. Η πρόταση αυτή ακούγεται σαν κάτι το αυτονόητο, κι όμως είναι εσφαλμένη.

Ο άνθρωπος γερνάει, το τέλος πλησιάζει, κάθε στιγμή γίνεται όλο και πιο πολύτιμη, και δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο με αναμνήσεις.

Πρέπει να καταλάβουμε το μαθηματικό παράδοξο της νοσταλγίας: είναι πανίσχυρη τα πρώτα νεανικά χρόνια, όταν ο όγκος της περασμένης ζωής είναι εντελώς ασήμαντος.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Μιλάν Κούντερα, Η άγνοια, εκδ. Εστία. Ο Μίλαν Κούντερα είναι Τσέχος συγγραφέας με γαλλική υπηκοότητα. Γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1929 στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας και ζει στη Γαλλία από το 1975. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης και Το Αστείο. Έχει συγγράψει τόσο στην τσεχική όσο και στη γαλλική γλώσσα, ενώ επιμελείται προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου. Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της Κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Επιμέλεια/μορφοποίηση: Μαριανίνα Πάτσα για το DOCTV.GR


Διαβάστε επίσης:
Κούντερα: Aγάπη ή φόβος;
Κούντερα: Το συναίσθημα
Κούντερα: Το Εγώ
εμφάνιση σχολίων