0
1
σχόλια
609
λέξεις
ΖΗΝ
Οι ερευνητές λένε ότι όταν κάποιος απλώς κάθεται και απολαμβάνει την ηρεμία έχει ψυχικά και σωματικά οφέλη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…
 
DOCTV.GR
28 Φεβρουαρίου 2020
Τα οφέλη της σωματικής και ψυχικής υγείας του χρόνου που περνάμε στη φύση ακόμα και στα πάρκα της πόλης είναι γνωστά, αλλά η νέα έρευνα αποτελεί την πρώτη σημαντική, πρώτα απ΄όλα σχετικά με το πόσος χρόνος είναι αρκετός ώστε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο.

Το εύρημα βασίζεται σε συνεντεύξεις 20.000 ατόμων στη Μεγ. Βρετανία. Από εκείνους που πέρασαν λίγο ή καθόλου χρόνο στη φύση, το 1/4 ανέφερε κακή υγεία και σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι δεν ένιωθαν ευεξία και δεν ήταν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Αντίθετα, μόλις ο 1 στους 7 από όσους πέρασαν τουλάχιστον δύο ώρες στη φύση δήλωσαν ότι η υγεία τους δεν είναι καλή. ενώ ο 1 στους 3 δήλωσαν έλλειψη ικανοποίησης.
 

Τα οφέλη μιας δόσης διάρκειας δύο ωρών ήταν τα ίδια για τους νέους και τους ηλικιωμένους, τους πλούσιους και τους φτωχούς, καθώς και τους αστικούς και τους αγροτικούς πληθυσμούς  

«Εκείνο που πραγματικά μας εξέπληξε ήταν ότι αυτό ισχύει για κάθε ομάδα», δήλωσε ο Δρ Mathew White, στο Πανεπιστήμιο του Exeter Medical School, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Δηλαδή τα οφέλη μιας δόσης διάρκειας δύο ωρών ήταν τα ίδια για τους νέους και τους ηλικιωμένους, τους πλούσιους και τους φτωχούς, καθώς και τους αστικούς και τους αγροτικούς πληθυσμούς.

Τους ερευνητές εξέπληξε επίσης το γεγονός ότι δεν έχει σημασία αν οι δύο ώρες στη φύση είχαν συνδυαστεί με κίνηση ή αν επρόκειτο για μια βόλτα σε εκτός ή εντός της πόλης –όπως σ΄ένα αστικό πάρκο.

«Υπάρχει συνάρτηση στη σχέση φύσης, καλύτερης υγείας και ευημερίας. Η έρευνα αυτή αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τους ανθρώπους προκειμένου να βγουν έξω και να παραμείνουν περισσότερα στο φυσικό περιβάλλον, δήλωσε η Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών. «Οι ασθενείς επωφελούνται συχνά από μη ιατρικές παρεμβάσεις όπως η άσκηση, η μάθηση ή η συμμετοχή σε μια ομάδα -συχνά αυτό αναφέρεται ως «κοινωνική συνταγογράφηση ». Ωστόσο, με τις πιέσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πρωτοβάθμια φροντίδα, πολλές πρακτικές δεν μπορούν να ξοδέψουν τον απαραίτητο χρόνο με έναν ασθενή για να τις συνδέσουν με την πιο κατάλληλη δραστηριότητα».
 

Η ώθηση για την υγεία ήταν η ίδια με εκείνη που διαπιστώθηκε σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα υψηλά επίπεδα άσκησης ή τη διαβίωση σε προνομιούχες γειτονιές  

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο, μια έρευνα της Natural England, η οποία συγκέντρωνε στοιχεία για την εβδομαδιαία επαφή των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο.

Δεν συμπεριελάμβανε το χρόνο που οι άνθρωποι πέρασαν στους κήπους τους, καθώς αυτό δεν μετρήθηκε (επειδή οι περισσότεροι από τους μισούς βλέπουν την δουλειά στον κήπο ως άλλη μια αγγαρεία).

Τα δεδομένα έδειξαν πάντως ότι περισσότερο από δύο ώρες σε φυσικά περιβάλλοντα δεν φαίνεται να έχει πρόσθετα οφέλη. «Είμαι συνεχώς έκπληκτος από το μέγεθος του αποτελέσματος», δήλωσε ο White. Η ώθηση για την υγεία ήταν η ίδια με εκείνη που διαπιστώθηκε σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα υψηλά επίπεδα άσκησης ή τη διαβίωση σε προνομιούχες γειτονιές σε σύγκριση με τις φτωχότερες περιοχές».

Η μελέτη δεν επιχειρήθηκε να ανακαλύψει γιατί η ύπαρξη στη φύση ήταν τόσο ευεργετική, αλλά ο White πρότεινε ότι η αίσθηση της ηρεμίας θα μπορούσε να είναι το κλειδί: «Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από πολλαπλές πιέσεις ανά πάσα στιγμή. Έτσι πηγαίνετε μακριά σε ένα φυσικό περιβάλλον, είναι ήσυχο, χαλαρώνει και σας δίνει χρόνο να αρχίσετε να επεξεργάζεστε τα πράγματα. Επίσης διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο ότι ο πλούτος της βιοποικιλότητας ενός χώρου φαίνεται να είναι σημαντικός. Έχουμε παρακολουθήσει 4.500 επισκέψεις από την ίδια έρευνα και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι έχουμε περισσότερη μείωση του στρες όσο πιο εξαιρετική είναι η περιοχή σε φυσική ομορφιά».


Διαβάστε επίσης:
«Όταν ξαπλώνουμε ξεκινούν τα συμπτώματα του γήρατος»
ΕΡΕΥΝΑ: Ο αισιόδοξος «τα παίρνει όλα»
εμφάνιση σχολίων