0
1
σχόλια
925
λέξεις
CULTURE
Διεθνείς πρεμιέρες, διεθνείς παραγωγές, διεθνείς τάσεις. SOS στάσεις πολιτισμού με και χωρίς είσοδο για τον Φεβρουάριο
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
4 Φεβρουαρίου 2020
Congo - Faustin Linyekula: Ο κογκολέζος χορογράφος Φωσταίν Λινυεκουλά, συνθέτει ένα οδοιπορικό στους δρόμους της Παγκόσμιας Ιστορίας. Μέσα από τις εικόνες του συγγραφέα και κινηματογραφιστή Eric Vuillard ενώ ένας αφηγητής, μια τραγουδίστρια και ο ίδιος ο χορογράφος ζωντανεύουν επί σκηνής μνήμες και επαγρυπνούν πάνω από όλες τις αλήθειες που αποσιωπήθηκαν για την αιματηρή αυτοκρατορία του Λεοπόλδου Β΄, ο οποίος μετέτρεψε μια επίγεια Εδέμ σε «γη των κολασμένων». Αφήγηση, τραγούδι και χορός συνθέτουν ένα πολύμορφο παζλ, προτείνοντας μια ιστορία από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Info: Congo, 12-14 Φεβρουαρίου. Εισιτ.: 5-22 ευρώ.

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 5 #ελεύθερη είσοδος: Για πέμπτη χρονιά, η «Γέφυρα Μουσικής» συνδέει τη Στέγη με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Φέτος, ακούμε σύνθετες και έργα-σταθμούς της σύγχρονης μουσικής, νέους δημιουργούς, ερμηνευτές που τολμούν το αναπάντεχο. Έργα για φωνή του 20ού και 21ου αιώνα, αποσπαάσπατα από όπερες του Ligeti και της Unsuk Chin, μουσικές εμπνευσμένες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από το τραγούδι των πουλιών, καθώς και αναθέσεις της Στέγης στην Κατερίνα Τζεδάκη και τον Στυλιανό Δήμου, είναι μόνο μερικά από τα όσα θα ακούσουμε. Info: «Γέφυρα Μουσικής», 5-7 Φεβρουαρίου, είσοδος δωρεάν με σειρά προτεραιότητας.

Moby Dick: Το περίφημο έργο μετατρέπεται σε μιούζικαλ από τους Δ. Παπαδημητρίου και Γ. Κακλέα: Ολογράμματα, 3D graphics, σκηνικά, ορχήστρα και χορογραφίες, ζωντανεύουν το πέμπτο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην ιστορία της Ανθρωπότητας, που πραγματεύεται τη φιλία, την ανθρώπινη μοίρα και τη σχέση των ορίων του ανθρώπου με τον Θεό. Το σπουδαίο έργο Μoby dick, η φάλαινα. του Χέρμαν Μέλβιλ μετατρέπεται σε μιούζικαλ (λιμπρέτο και μουσική σύνθεση) από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η ιστορία ενός γοητευτικού, «τρελού» καπετάνιου που πείθει όλο του το πλήρωμα να τον ακολουθήσει στην εσωτερική του αποστολή. Μια συμπαραγωγή της Στέγης με τις Θεατρικές Σκηνές. Info: Moby Dick, Παλλάς, έως 29 Μαρτίου. Εισιτ.: 15-80 ευρώ.

Songs of Rebellion - Brigitta Muntendorf & Michael Höppner, Μουσική (και) Αντίσταση: Κίτρινα Γιλέκα, κίνημα Pegida, μαθητική κινητοποίηση FridaysForFuture. Η Ευρώπη βρίσκεται σε αναταραχή. Είναι άραγε η αρχή του τέλους ή μήπως το ξεκίνημα μιας πραγματικής αλλαγής; Στο “Songs of Rebellion” (Τραγούδια της Εξέγερσης), η συνθέτρια Μπριγκίτα Μούντεντορφ και ο σκηνοθέτης Μίκαελ Χέπνερ ξεδιπλώνουν έναν βιωματικό χώρο μουσικών, θεατρικών και πολυμεσικών ζεύξεων αντίστασης και αφοσίωσης, όπου η διαφυγή και η κινητοποίηση, η τέχνη και η πολιτική, η σύγχρονη κλασική και η ποπ μουσική, η περισυλλογή και η δράση συνιστούν τόσο την αφύπνιση, όσο και το νανούρισμα της εξέγερσης. Δημιουργούν μια «κοινότητα πρακτικής» (Community of Practice), αποτελούμενη από διάφορα μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες… Info: Songs of Rebellion - Brigitta Muntendorf & Michael Höppner, 29 Φεβρουαρίου. Εισιτ.: 6-12 ευρώ. 

Open Day 2020, Μουσικές Οικολογίες #ελεύθερη είσοδος: Μουσική και περιβάλλον, μουσική και χώρος, μουσική και εμείς. Οι ήχοι του φετινού Open Day αντανακλούν ένα αέναο δίκτυο σχέσεων με τον κόσμο που μας περιβάλλει και με τον εαυτό μας. Η φετινή θεματική, με τίτλο Μουσικές Οικολογίες, είναι μια σύνθετη αλληλεπίδραση δημιουργών, εκτελεστών, ακροατών, γεμάτη συνυπάρξεις που με τη σειρά τους εμπνέουν νέα, γοητευτικά μουσικά ιδιώματα. Το Open Day ανοίγει όλους τους χώρους της Στέγης και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περιπλανηθούν και να δημιουργήσουν τις προσωπικές διαδρομές τους μέσα από απρόσμενες ηχητικές συναντήσεις. Info: Open Day 2020, 16 Φεβρουαρίου. Είσοδος: δωρεάν.

Enter Achilles - Ballet Rambert & Sadler’s Wells - Lloyd Newson (DV8): Άνδρες σκοτώστε την πολιτική ορθότητα: Μια παμπ, οχτώ άντρες, ένα φορτωμένο τζούκμποξ και άπειρες μπίρες. Tο Enter Achilles παλεύει με την έννοια της αρρενωπότητας, μέσα από τις αστείες, προκλητικές και ενοχλητικές ενέργειες οκτώ ανδρών κατά τη διάρκεια ενός απογεύματος σε μια βρετανική παμπ. Είκοσι πέντε χρόνια αφότου ο θρυλικός εικονοκλάστης του χορού Λόιντ Νιούσον (DV8) έφερε για πρώτη φορά στη σκηνή την κουλτούρα των βρετανικών παμπ, η Rambert και το Sadler’s Wells παρουσιάζουν την επικαιροποιημένη εκδοχή του Νιούσον για αυτή την παραγωγή-ορόσημο του σωματικού θεάτρου. Το έργο για τη σημασία του να είσαι άντρας που δίνει γροθιά στην πολιτική ορθότητα, επιστρέφει στη σκηνή με νέο καστ ερμηνευτών, επιλεγμένων πάντα από τον Νιούσον, στην πρώτη του συνεργασία με μια άλλη ομάδα χορού, την παγκοσμίου φήμης Rambert. Info: Enter Achilles, 19-25 Φεβρουαρίου. Εισιτ.: 5-29 ευρώ. 

Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 7: Σε μια τροχιά διευρυμένης χορογραφίας κινούνται συνολικά οι παραστάσεις του φεστιβάλ το οποίο εδώ και 7 χρόνια αποτελεί έναν θεσμό-εκκολαπτήριο δημιουργών που ζουν και εργάζονται εδώ ή/και εκτός συνόρων. Η δεξιοτεχνία δεν είναι πλέον το απόλυτο ζητούμενο. Μαζί με την αυθεντία του χορογράφου, η βιρτουοζιτέ είναι ένα ακόμη στερεότυπο υπό κατάρρευση. Το θαυμαστό είναι μάλλον η νέα σκέψη για τα πράγματα. Δύο μέρες, οκτώ χορογραφίες σε διεθνή πρεμιέρα, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις έρχονται σ΄ένα πρόγραμμα που ανακαλύπτει τις νέες τάσεις στη σύγχρονη χορευτική σκηνή. Ταξιδεύουμε από την trance στο sci-fi, από το «εδώ και τώρα» στην δυστοπία, ενώ ως θεατές-εξερευνητές και συνοδοιπόροι, καλούμαστε να γίνουμε κι εμείς χορευτές για λίγο. Info: ΦΝΧ 7,  1 - 2 Φεβρουαρίου.

Ο πετεινός και το ξόρκι της αποκριάς: Το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει δύο νέα μουσικά αποκριάτικα παραμύθια για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο σε δύο συναυλίες. Αφηγητές και ορχήστρα ζωντανεύουν τα δύο μουσικά παραμύθια, σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό περιβάλλον που έχει επιμεληθεί ο Πάρις Μέξης, σε συνεργασία με τον Γιώργο Τέλλο στον σχεδιασμό φωτισμού. Το πρώτο παραμύθι, «Ο Πετεινός στο καρναβάλι», παρουσιάζεται σε σύνθεση του Άγγελου Αγγέλου, κείμενο του Κώστα Φασουλά και αφήγηση από τον Λευτέρη Ελευθερίου. Το δεύτερο παραμύθι, με τίτλο «Αποκριάτικο ξόρκι», είναι σε σύνθεση του Τάσου Ρωσόπουλου, κείμενο της θεατρικής ομάδας ΦΛΟΥ και αφήγηση από τους ηθοποιούς της ομάδας. Ιnfo: Ο πετεινός και το ξόρκι της αποκριάς, 8-9 Φεβρουαρίου. Εισιτ.: 5-10 ευρώ.


Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Στάση μετρό: Συγγρού – Φιξ. Αθήνα.


Διαβάστε επίσης:
O Μόμπυ Ντικ, o Moby και άλλες ιστορίες
εμφάνιση σχολίων