0
1
σχόλια
413
λέξεις
CULTURE
Με αφορμή το ομώνυμο μιούζικαλ του Δ. Παπαδημητρίου που ανεβαίνει στο Παλλάς μαθαίνουμε περισσότερα για ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της ανθρωπότητας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
14 Ιανουαρίου 2020
Ο Μόμπυ Ντικ (Moby Dick) του Χέρμαν Μέλβιλ αποτελεί το πέμπτο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην ιστορία της Ανθρωπότητας.

Δεν είναι απλώς μία περιπέτεια. Είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο γεμάτο συμβολισμούς για τον άνθρωπο και τη μοίρα του, τη φύση του καλού και του κακού ενώ υπάρχουν στοιχεία αρχαίας τραγωδίας και οι ναυτικές περιπέτειες μας θυμίζουν εκείνες του Οδυσσέα.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Αγγλία στις 18 Οκτωβρίου 1851 με τον τίτλο Η Φάλαινα και ένα μήνα αργότερα (14 Νοεμβρίου 1851) στις ΗΠΑ, με τον τίτλο Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα.

Αρχικά το βιβλίο πέρασε απαρατήρητο, λαμβάνοντας κυρίως αρνητικές κριτικές. Κατά τη διάρκεια της ζωής του Μέλβιλ, αγοράστηκαν μόλις 3.715 αντίγραφα του Μόμπυ Ντικ. Στον 20ου αιώνα αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του από τους Μοντερνιστές.

Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός «τρελού» καπετάνιου, ονόματι Αχαάβ, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να βρει και να σκοτώσει τη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπυ Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι.

Ο Μέλβιλ πέρασε πολλά χρόνια στη θάλασσα ως ναυτικός. Έτσι, το μυθιστόρημα δίνει στον αναγνώστη και πολλές πληροφορίες για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία.

Ο διάσημος αμερικανός μουσικός της electronica Moby είναι δισέγγονος του περίφημου συγγραφέα. Δανείστηκε το καλλιτεχνικό του όνομα από το βιβλίο του παππού του, ενώ το πραγματικό του όνομά είναι Ρίτσαρντ Μέλβιλ Χολ.

Όταν ο Μέλβιλ έφυγε από τη ζωή, το 1891, οι New York Times τον ανέφεραν ως συγγραφέα του Μόμπυ Ντικ. Τα μυθιστορήματά του είχαν αποσυρθεί από την κυκλοφορία το 1876. Στα τέλη του 1891, ο Μόμπυ Ντικ ανατυπώθηκε και αυτή τη φορά, οι κριτικοί άρχισαν να το παίρνουν πιο σοβαρά. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, το βιβλίο αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως κλασικό.

Ο Μόμπυ Ντικ έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στη μεγάλη οθόνη, στο θέατρο και την τηλεόραση. Η πιο πετυχημένη μεταφορά στο σινεμά θεωρείται η ομώνυμη ταινία του Τζον Χιούστον (1956) σε σενάριο του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι και με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του Αχαάβ.

Τώρα το κλασσικό έργο γίνεται μιούζικαλ στην Ελλάδα, σε λιμπρέτο και μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Η παράσταση παρουσιάζεται στο Παλλάς και είναι μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση με τις Θεατρικές Σκηνές. H μουσική περιπέτεια παίρνει θεατρική μορφή και μεταφέρεται στη σκηνή του Παλλάς με ολογράμματα, 3D graphics αλλά και ορχήστρα.


Info: Moby Dick, 28 Φεβρουαρίου – 29 Μαρτίου, Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5 Αθήνα. Εισιτ. 15-80 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων