0
1
σχόλια
638
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Μια καταγγελία δείχνει το ζοφερό μέλλον της Ελλάδας μετά το τέλος προστασίας πρώτης κατοικίας από τον νόμο Κατσέλη. Από την Σοφία Γεωργοβασίλη
 
DOCTV.GR
28 Ιανουαρίου 2020
Από την 1η Μαΐου, ο νόμος Κατσέλη (Φεβρουάριο 2010) και προστάτευε τα ευπαθή, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα αποτελεί παρελθόν. Αυτό σημαίνει πως επιβάλλεται πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, χωρίς κανένα κοινωνικό, εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο προστασίας, για όλους τους οφειλέτες. Με την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κοινωνικές αντιδράσεις σαν κι αυτές της Ισπανίας επί Ραχόι, όταν οι δικαστικοί επιμελητές, παρουσία της αστυνομίας, κυριολεκτικά πετούσαν πολίτες έξω από τα σπίτια τους, σε μια εποχή που τα ακίνητα στην Αθήνα αγοράζονται μαζικά από Κινέζους αγοραστές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις για airbnb. Η ηθοποιός Σοφία Γεωργοβασίλη, ανέβασε στην σελίδα της στο Facebook ένα σχετικό περιστατικό, που αποτελεί παράδειγμα για τις παράπλευρες απώλειες που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα

 
«Εχτές βιώσαμε κάτι ασύλληπτο, που μέχρι τώρα ήταν στη σφαίρα του θεωρητικού και φαντάζομαι πολλοί άνθρωποι το έχουν βιώσει και θα το βιώσουν με ακόμα χειρότερο τρόπο. Πρωί πρωί, χτυπάει δικαστικός επιμελητής το κουδούνι φίλης. Ήταν παρέα με δύο αστυνομικούς της περιοχής (Εξάρχεια) και ένα παιδί, περίπου 25 ετών, από το Ισραήλ. Η φίλη ανύποπτη άνοιξε την πόρτα. Της είπαν να πάρει δύο - τρία πράγματα και να φύγει γιατί το σπίτι, στο οποίο μέχρι τώρα κατοικεί με ενοίκιο, αγοράστηκε από το παιδί, τον Οκτώβρη, σε πλειστηριασμό. Έτσι, ψυχρά. Η φίλη μετά τα πρώτα εγκεφαλικά (η πρώην ιδιοκτήτρια δεν της είπε ποτέ τίποτα) τους ζήτησε να έρθουν αργότερα γιατί αυτό που της λένε δε μπορεί να το διαχειριστεί και να μιλήσουν πρώτα οι δικηγόροι τους. Καλεί τους φίλους της (εμάς) και πάμε ετοιμοπόλεμοι.
 

«Ο επιμελητής, της είπε ότι το παιδί αυτό είναι ένας καλός άνθρωπος και πως είναι τυχερή γιατί θα μπορούσε να τη διώξει επιτόπου αλλάζοντας την κλειδαριά»  

Ξανάρχεται ο επιμελητής μαζί με το παιδί και της λέει πως ο δικηγόρος του παιδιού μίλησε με τον δικηγόρο της και πως εντάξει, μπορεί να παραμείνει για δύο ακόμη μήνες, αυστηρά. Της εξηγεί ότι το παιδί πήρε κι άλλο ένα διαμέρισμα στον 1ο όροφο, στην ίδια πολυκατοικία, που ανήκε κι αυτό στην ιδιοκτήτρια πριν τα πάρει η τράπεζα, και πως θα τα κάνει ερ μπι εν μπι και τα δύο. Η φίλη, μέσα στο σοκ της, ζήτησε από το παιδί αν μπορεί τουλάχιστον να μείνει ένα τρίμηνο ακόμα γιατί της ήρθε κάπως απότομα αυτή η έξωση. Το παιδί είπε πως την καταλαβαίνει αλλά του είναι πολύ δύσκολο αυτό γιατί θέλει να ξεκινήσει να τα φτιάχνει οπότε θα χάσει χρόνο... Ο επιμελητής, της είπε ότι το παιδί αυτό είναι ένας καλός άνθρωπος και πως είναι τυχερή γιατί θα μπορούσε να τη διώξει επιτόπου αλλάζοντας την κλειδαριά (στο σπίτι η φίλη ζει τα τελευταία 7 χρόνια). Της ζήτησε λοιπόν, να ευχαριστήσει το παιδί γιατί είναι ένας άγιος άνθρωπος που την αφήνει να μείνει παραπάνω και πως έχει φωτοστέφανο πάνω από το κεφάλι του.

Κατεβήκαμε μαζί με τη φίλη στον 1ο όροφο να δούμε το άλλο διαμέρισμα. Το έχει νοικιάσει μια μεγάλη οικογένεια από τις Φιλιππίνες, απ' τον Σεπτέμβρη. Κι αυτοί εξαπίνης. Η μητέρα της οικογένειας καθόταν στο τραπέζι και κρατούσε το κεφάλι της απελπισμένη. Ήταν όλοι τους μουδιασμένοι. Ο επιμελητής, τους είπε να έχουν φύγει μέχρι τη Δευτέρα. Γιατί τα φωτοστέφανα δεν ανάβουν μπροστά σ' όλες τις περιπτώσεις. Και γιατί οι ίδιοι δε μπορούσαν (και λόγω γλώσσας) να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους με τον τρόπο που το έκανε η φίλη. Η οποία φυσικά το ψάχνει με δικηγόρους, ενημερώνοντας παράλληλα και την οικογένεια από τις Φιλιππίνες για τα δικαιώματά τους.

Από τον ερχόμενο Μάιο θα σβήσουν κι όσα φωτοστέφανα έχουν ξεχαστεί ανοιχτά. Αλλά όπως είπε κι ο Άδωνις, το είπαν από τώρα για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας. ΑΥΤΟ ΚΑΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ».


Διαβάστε επίσης:
BBC: Γιατί το Airbnb εξαγριώνει τα Εξάρχεια
Οι «άστεγοι» του Airbnb
Το Βερολίνο αγοράζει διαμερίσματα για να διατηρήσει χαμηλά ενοίκια
Σπίτια για ανθρώπους, όχι για επενδύσεις
εμφάνιση σχολίων