1
1
σχόλια
264
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Στην παιδίατρο Αμάνι Μπαλούρ, απονέμεται το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ», που έσωσε εκατοντάδες ζωές σε κρυφό υπόγειο νοσοκομείο της εμπόλεμης χώρας
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
17 Ιανουαρίου 2020
Η παιδίατρος Αμάνι Μπαλούρ από τη Συρία, τιμάται με το σημαντικό ανθρωπιστικό βραβείο Raul Vallenberg, καθώς έσωσε εκατοντάδες ζωές  κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου.

Η Μπαλούρ δούλευε στο υπόγειο νοσοκομείο Cave (Σπηλιά) στην ανατολική Γκούτα της Συρίας την περίοδο 2012-2018. Εργάστηκε εκεί αμέσως μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο ως εθελόντρια και στη συνέχεια έγινε υπεύθυνη μιας ομάδας 100 ατόμων. Το 2018 η επιστήμονας έφυγε από τη Συρία και σήμερα ζει στην Τουρκία ως πρόσφυγας. Ωστόσο, συνεχίζει να βοηθάει ανθρώπους μέσα από τη συμμετοχή της σε ένα ταμείο υποστήριξης γυναικών ηγετών και ιατρικού προσωπικού σε πολεμικές ζώνες.
 

Το βραβείο θεσπίστηκε στη μνήμη του Σουηδού διπλωμάτη και ανθρωπιστή, Raul Vallenberg, ο οποίος έσωσε δεκάδες χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα  

Το βραβείο Raul Vallenberg θεσπίστηκε το 2012 από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη μνήμη του Σουηδού διπλωμάτη και ανθρωπιστή, ο οποίος χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του, έσωσε δεκάδες χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε άτομα, ομάδες ή οργανισμούς που ξεχωρίζουν για τα ανθρωπιστικά τους επιτεύγματα. Το 2016 το βραβείο απονεμήθηκε στην ελληνική ΜΚΟ «Αγκαλιά».

Το ντοκιμαντέρ του National Geographic «The Cave», που είναι υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ 2020, απαθανατίζει την ιστορία του κρυφού υπόγειου νοσοκομείου και της ομάδας του προσωπικού, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για να παρέχουν ιατρική περίθαλψη στον πολιορκημένο τοπικό πληθυσμό.Διαβάστε επίσης:
Πρόσφυγας κέρδισε το βραβείο λογοτεχνίας στη χώρα που τον έδιωξε
Νόμπελ ιατρικής με ελληνική «ρίζα»
Ο καλύτερος δάσκαλος του κόσμου
εμφάνιση σχολίων