0
1
σχόλια
369
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το Global Teacher Prize 2019 κερδίζει ένας εκπαιδευτικός από την Κένυα που δίνει το 80% του μισθού του για να βοηθά τους φτωχούς μαθητές
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
28 Μαρτίου 2019
Το Global Teacher Prize βραβεύει κάθε χρόνο εκπαιδευτικούς των οποίων το έργο κάνει σημαντική διαφορά στη ζωή των παιδιών του κόσμου. Φέτος, το βραβείο κερδίζει ένας δάσκαλος από την Κένυα, που προσφέρει το 80% του μισθού του για να βοηθήσει τους φτωχότερους μαθητές.

Ο 36χρονος Peter Tabichi, εργάζεται στο γυμνάσιο του αγροτικού χωριού Pwani, που πλήττεται από πείνα και ξηρασία. Το 95% των μαθητών του ζουν σε συνθήκες φτώχειας και σχεδόν το 1/3 από αυτούς είναι είτε ορφανοί, είτε από μονογονεϊκές οικογένειες που δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Πολλά παιδιά δεν έχουν καν να φάνε πρωινό, πράγμα που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη συγκέντρωση μέσα στην τάξη.
 

Ο κύριος Tabichi σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από το έπαθλο για να ταΐσει τους φτωχούς και να βελτιώσει το σχολείο του         

Το βραβείο που είναι γνωστό ως «Νόμπελ των Εκπαιδευτικών», δημιουργήθηκε το 2015 από το ίδρυμα Varkey του Ντουμπάι, έχει χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων που καταβάλλεται σε δόσεις και ο νικητής πρέπει να παραμείνει δάσκαλος για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο κύριος Tabichi σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από το έπαθλο για να ταΐσει τους φτωχούς και να βελτιώσει το σχολείο του, το οποίο δεν διαθέτει βιβλιοθήκη ή εργαστήριο, μόνο έναν υπολογιστή και περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν όμως, οι μαθητές του προχωρούν μπροστά και μάλιστα έχουν κερδίσει μερικά από τα καλύτερα σχολεία της χώρας στους εθνικούς διαγωνισμούς επιστήμης.

Το 2017 νικήτρια ήταν η Καναδή Maggie MacDonnel, που διδάσκει τους τους Ινουίτ στον παγωμένο αρκτικό κύκλο, με σκοπό να τους ενδυναμώσει ψυχικά και πνευματικά ώστε να μην αυτοκτονούν και να μην στρέφονται σε κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ εξαιτίας των σκληρών συνθηκών μέσα στις οποίες ζουν. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο εδώ.

Το 2018, καλύτερη δασκάλα του κόσμου ανακηρύχθηκε η Ελληνοκύπρια Andria Zafirakou (Άντρια Ζαφειράκου), η οποία εργάζεται σε ένα από τα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας, και προσπαθεί να προσεγγίσει τους πιο απομονωμένους μαθητές και να τους βοηθήσει να συμμετάσχουν στη σχολική ζωή αλλά και να λειτουργούν καλύτερα με βάση τις ικανότητες και τις συνθήκες ζωής τους. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο, εδώ.
εμφάνιση σχολίων