0
1
σχόλια
970
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
DOCTV.GR
14 Ιανουαρίου 2020
Το φετινό 5o Hellas Filmbox Berlin ξεκινάει τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon στο Mitte του Βερολίνου με τη καινούργια δουλειά του The Boy/Αλέξανδρου Βούλγαρη, Winona (στις 19:30) και τελειώνει τη Κυριακή 19 του μήνα, με το πολύ γνωστό και αγαπημένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (στις 20:00).

Πριν την έναρξη και τη προβολή της Winona, οι The Boy και η Δεσποινίς Τρίχρωμη, θα παρουσιάσουν ζωντανά τρία από τα τραγούδια της ταινίας, ενώ μετά τη προβολή θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού. Πριν από τη ταινία της Οικονόμου στη λήξη του φεστιβάλ, θα δοθούν τα Βραβεία στους ανερχόμενους δημιουργούς του Διαγωνιστικού Τμήματος, Emerging Greeks που για δεύτερη χρονιά φέτος, θα περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας νέων δημιουργών.


Ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, ειδικές προβολές, συζητήσεις και μουσικά δρώμενα συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που στόχο έχει να φέρει το γερμανικό κοινό, τους Έλληνες της διασποράς, κινηματογραφιστές, επαγγελματίες και καλλιτέχνες σε επαφή.

Feminine, sunny & blue είναι το φετινό μότο του φεστιβάλ: θηλυκό όπως όλη η εκδήλωση και η ταινία έναρξης, η ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί, η δυνατή γυναικεία ομάδα του φεστιβάλ, μπλε και ηλιόλουστο όπως ο ήλιος της που αποτυπώνεται στην φετινή αφίσα.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα λοιπόν, συναντάμε το Ζίζοτεκ του Βαρδή Μαρινάκη (18/01 στις 19:45 σε Γερμανική Πρεμιέρα), το Meltem του Βασίλη Δογάνη (18/01 στις 17:00 σε Γερμανική Πρεμιέρα και ακολουθία Q&A), το The Waiter του Στιβ Κρικρή (17/01 στις 20:00 με ακολουθία Q&A), η Περσεφόνη (17/01 στις 19:00 Διεθνής Πρεμιέρα με ακολουθία Q&A), του Κώστα Ανθουσάκη, το Holy Boom της Μαρίας Λάφη (18/01 στις 17:30 με ακολουθία Q&A) και τη Scopophilia των Ναταλίας Λαμπροπούλου & Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου (18/01 στις 19:30 με ακολουθία Q&A).

Στις υπόλοιπες ταινίες συναντάμε τα ντοκιμαντέρ: Irving Park του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (18/01 στις 21:30), Sugar Town: Για Μια Χούφτα Ψήφους του Κίμωνα Τσακιρίδη (16/01 στις 19:45 μαζί μ), Μέχρι τη Θάλασσα του Μάρκου Γκαστίν (17/01 στις 20:45) και Στο Σώμα της του Ζαχαρία Μαυροειδή (16/01 στις 18:00) και σε Παγκόσμια Πρεμιέρα, το Vorzeit - Teil 1: Eloge auf Griechenland (Προαιώνια: Εγκώμιο για την Ελλάδα), του Χάραλντ Μπέργκμαν, τη Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 19:30. Μετά τη προβολή του εν λόγω ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει συζήτηση με εκλεκτούς καλεσμένους και τον σκηνοθέτη Χάραλντ Μπέργκμαν, για το τι τον ελκύει τόσο πολύ στην Ελλάδα και τους Έλληνες, καθώς αυτή η δουλειά του, είναι η πρώτη μιας σειράς που διερευνά την ελληνική ιδιαιτερότητα από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή και τα χρόνια της κρίσης.

 Στις Ειδικές Προβολές συναντάμε Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών του Σύλλα Τζουμέρκα (17/01 στις 21:30) και το Αναζητώντας τον Χέντριξ του Μάριου Πιπερίδη (16/01 στις 22:00 & 18/01 στις 18:00), το Mimic, η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου με τον Ματ Ντίλον (17/01 στις 19:30 πριν από τη προβολή του The Waiter του Κρικρή), ενώ στο τμήμα New Vision θα προβληθούν τα μουσικά ντοκιμαντέρ: λπ (Λάμδα Πι) του Χρήστου Πέτρου για τη Λένα Πλάτωνος (17/01 στις 17: 45), το The Great Eastern των The Callas και ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους (18/01 στις 17:00).

Άλλα δύο προγράμματα Ταινιών Μικρού Μήκους θα παρουσιαστούν τη Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 18:45 και στις 20:45.

Πριν από το Irving Park του Παναγιώτη Ευαγγελίδη το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, θα προβληθεί το So Quiet: The Performativity of a Pussy της Μαρίας Cyber Κατσικαδάκου. Μετά τη προβολή των δύο ΛΟΑΤΚΙ ενδιαφέροντος ταινιών των δύο δημιουργών, θα ακολουθήσει εκτεταμένη συζήτηση μαζί τους στο meeting point του Oval στο Babylon.

Την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 στις 17.00 το απόγευμα στην αίθουσα II θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο Gender Matters (?). Στη συζήτηση πρόκειται –μέχρι στιγμής– να συμμετάσχουν οι Μαρία Cyber Κατσικαδάκου, ακτιβίστρια, σκηνοθέτης, διευθύντρια του ΛΟΑΤΚΙ φεστιβάλ Outview, Νάταλι ΜακΜάχον, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος ιδρυτής του Female Filmmakers Film Festival Berlin, Λάρα Σελέντσα, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος συνιδρυτής του Female Filmmakers Film Festival Berlin.

Το θέμα συζήτησης θα αφορά την ισότητα των δύο φύλων στον χώρο της δουλειάς και πιο συγκεκριμένα στον κινηματογράφο και τα Media.

Tα ερωτήματα που ανακύπτουν από τις στατιστικές και τις μελέτες αλλά και από το status των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των media και του κινηματογράφου είναι πολλά, όπως το αν  είναι θέμα, τελικά, η ισότητα στον χώρο δουλειάς τους, το αν υπάρχουν περιπτώσεις και ειδικότητες που οι άντρες συνάδελφοι βρίσκονται σε μειοδοτική θέση, το γιατί είναι πολύ λιγότερες οι γυναίκες επαγγελματίες του χώρου και κατά πόσο υπάρχουν εμπειρίες διακρίσεων σε αυτόν, το αν είναι παρόμοια η κατάσταση των επαγγελματιών στην Ελλάδα και την Γερμανία, κι ακόμη ακόμη, αν υπάρχει όντως διαφοροποίηση στις απολαβές;

Στην συζήτηση τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος του ΑΠΕ MΠΕ και της τηλεόρασης του Alpha TV Φαίη Καραβίτη. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο Oval χώρος του Βabylon θα λειτουργήσει ως Meeting Point για τους καλεσμένους. Ο χώρος θα διακοσμηθεί με γλυπτά από σύρμα και σχέδια του νέου φωτογράφου και εικαστικού Εριόν Κοβάτσι.

Στη Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού συναντάμε το σκηνοθέτη, συγγραφέα και curator Βίλαντ Σπεκ που υπήρξε διευθυντής του Πανοράματος στη Berlinale και που ήταν ο εμπνευστής το 1987 του ΛΟΑΤΚΙ βραβείου του Φεστιβάλ βερολίνου, Teddy Award, τη δημοσιογράφο με ειδικότητα στο κινηματογράφο, Έφη Παπαζαχαρίου που έχει υπάρξει υπεύθυνη Τύπου και Επικεφαλής του Ελληνικού Προγράμματος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο Μαρτιν Χάμπελ, συντονιστής παραγωγής από το 2007 των εταιρειών Twenty Twenty Vision και Pallas Films η οποία έχει για managing director Θανάση Καραθάνο.

H αφίσα του φεστιβάλ –και όλη η καμπάνια δημιουργικών– φιλοτεχνήθηκε από την ©peppermint werbung berlin gmbh. Τα εισιτήρια για τo Opening event και για τις ταινίες θα υπάρχουν από τις 15.12 στο website του Babylon. Δείτε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.


Info: 5ο Hellas Filmbox Berlin. 15 με 19 Ιανουαρίου στις αίθουσες Ι, ΙΙ & ΙΙΙ του κινηματογράφου Babylon, στην οδό Ρόζας Λούξενμπουργκ 30, στο Mitte του Βερολίνου. Εισιτήρια: 9 Ευρώ για την αίθουσα Ι, 8 Ευρώ για τις αίθουσες ΙΙ & ΙΙΙ, 12 Ευρώ για τη Ταινία Έναρξης. Σταθμός Μετρό Rosa Luxenburg Plaz, Σταθμός Επίγειου Συρμού και Στάση Λεωφορείου Alexanderplatz.
εμφάνιση σχολίων