0
1
σχόλια
339
λέξεις
CULTURE
Τι σημαίνει anti-library και για ποιο λόγο είναι καλό να έχουμε περισσότερα βιβλία από όσα έχουμε χρόνο να αναγνώσουμε
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | ΦΩΤΟ: MENTATDGT, Pexels
13 Φεβρουαρίου 2023
Στοίβες αδιάβαστων βιβλίων κατακλύζουν τα κομοδίνα μας και τις βιβλιοθήκες μας, κι όμως αγοράζουμε κι άλλα. Για ποιο λόγο κάνουμε αυτό; Το ερώτημα απασχολεί αρκετούς βιβλιόφιλους ανά τον κόσμο.

Η δια βίου μάθηση, μας κάνει σοφότερους, εξυπνότερους, ίσως και πλουσιότερους και υγιέστερους, υποστηρίζει η συγγραφέας Jessica Stillman, σε σχετικό της άρθρο.

Όμως η ζωή βάζει εμπόδια ανάμεσα σε εμάς και τα βιβλία. Οι ώρες που μπορούμε να διαθέσουμε για ανάγνωση, όλο και συρρικνώνονται. Και κάπως έτσι καταλήγουμε με αδιάβαστα ή μισοδιαβασμένα βιβλία να στοιβάζονται στις βιβλιοθήκες μας.
 

«Ένας άνθρωπος που εγκαταλείπει την βιβλιοθήκη του ίσως θεωρεί πως ξέρει πια όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει...»  

Είναι όμως μια ένδειξη αποτυχίας αυτή η συνήθεια; Δείχνει κακό υπολογισμό του χρόνου και οικονομική σπατάλη; Ή μήπως σχετίζεται με την ανάγκη μας να εξελιχθούμε, να μάθουμε ακόμα περισσότερα και να κατέχουμε πολύτιμη γνώση αλλά και κάτι που αξίζει να κληροδοτήσουμε;

Υπάρχει μια λέξη όσους έχουμε στοίβες αδιάβαστων βιβλίων: η λέξη antilibrary. Αφορά τα αδιάβαστα βιβλία που διαθέτουμε, τα οποία μάλιστα θεωρούνται πιο πολύτιμα απ’ τα διαβασμένα καθώς σύμφωνα με τον συγγραφέα και στατιστικολόγο Nassim Nicholas Taleb, αποτελούν ένα ερευνητικό εργαλείο που περιέχει όλα όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα. Είναι η υπενθύμιση για το δρόμο που έχουμε ακόμα προς την μεγαλύτερη εξέλιξή μας. Είναι η βιβλιοθήκη που στέκει εκεί και μας τονίζει τους περιορισμούς μας, αλλά και τα όσα θα αναθεωρήσουμε στο μέλλον, όταν τελικά αποφασίσουμε ασχοληθούμε μαζί της.

«Η βιβλιοθήκη ενός ατόμου», υποστηρίζει σε σχετικό του άρθρο στους ΝΥ Times ο Kevin Mims, «είναι μια συμβολική αναπαράσταση του μυαλού μας. Ένας άνθρωπος που εγκαταλείπει την βιβλιοθήκη του ίσως θεωρεί πως ξέρει πια όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει και πως ό,τι δεν γνωρίζει, δεν μπορεί να τον βλάψει. Δεν έχει καμιά επιθυμία να συνεχίσει ν’ αναπτύσσεται διανοητικά. Ενώ ο άνθρωπος που συνεχώς διευρύνει την βιβλιοθήκη του, κατανοεί τη σημασία που έχει να παραμένει περίεργος, ανοιχτός σε νέες ιδέες και διαφορετικές απόψεις».


Διαβάστε επίσης:
Η αντι-βιβλιοθήκη του Ουμπέρτο Έκο
Καλβίνο: Τα βιβλία
ΕΡΕΥΝΑ: Τα βιβλία αλλάζουν τον εγκέφαλο
εμφάνιση σχολίων