0
1
σχόλια
281
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου, Σάνα Μαρίν, δεν αποκλείει την εξάωρη εργασία για τέσσερις ημέρες της εβδομάδας
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Ιανουαρίου 2020
Σε μια εποχή αυξημένου άγχους και πίεσης που σχετίζονται με την εργασία, υπάρχει ένα αναδυόμενο κίνημα για τη συντόμευση της εργάσιμης ημέρας και της εβδομάδας. Στη Φινλανδία, η οκτάωρη εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι το συνηθισμένο. Όμως η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν, ίσως και να το αλλάξει αυτό.

Η 34χρονη Σάρα, ηγείται ενός κεντροαριστερού συνασπισμού στο οποίο και τα πέντε κυβερνητικά κόμματα έχουν γυναίκες επικεφαλής. Έχει εκφράσει από πριν να εκλεγεί πως δεν είναι αρνητική στο να υιοθετήσει κάποτε η  χώρα της την εξάωρη εργασία, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αν και για την ώρα το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης. «Πιστεύω πως οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται λιγότερο προκειμένου να του προσφέρεται η δυνατότητα να έχουν περισσότερο χρόνο τους με τους αγαπημένους τους ή, τέλος πάντων, να κάνουν ό,τι επιθυμούν. Το εξάωρο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στα εργασιακά» υποστηρίζει.

Η Μαρίν είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός και η νεότερη στην ιστορία της Φινλανδίας. Οι προσδοκίες της εκφράζουν τις πεποιθήσεις πολλών ανθρώπων που πιστεύουν ότι πρέπει να εργαζόμαστε για να ζούμε, όχι να ζούμε για να εργαζόμαστε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξάωρη εργασία ήδη εφαρμόζεται στη γειτονική της χώρα, τη Σουηδία. Το Έθνος αναφέρει ότι στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, από το 2015 ο χρόνος εργασίας για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους αλλά και στα νοσοκομεία έχει μειωθεί σε έξι ώρες. Ποιο είναι το αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα; Οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι, ικανοποιημένοι, υγιείς αλλά και περισσότερο παραγωγικοί.
 

Διαβάστε επίσης:
Η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο και κόρη ομόφυλου ζευγαριού
Ορίστε τι άλλαξε εκεί που κυβερνούν οι γυναίκες
Ένας αιώνας φεμινισμού
εμφάνιση σχολίων