0
1
σχόλια
354
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Φινλανδία έχει τη νεότερη πρωθυπουργό στον κόσμο. H Σάνα Μάριν είναι 34 ετών, μεγάλωσε με δύο μαμάδες και προχωρά με άξονα την ισότητα των ανθρώπων
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
12 Δεκεμβρίου 2019
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας έχει την νεότερη πρωθυπουργό της γης. Η 34χρονη Σάνα Μάριν είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της βόρειας χώρας αλλά και η νεότερη στην ιστορία της. Η Μάριν είναι το νεαρότερο άτομο του κόσμου με αυτό το αξίωμα, καθώς η Jacinda Ardern της Νέας Ζηλανδίας  είναι 39 ετών, ενώ ο Ουκρανός Oleksiy Honcharuk, 35 ετών. Η ίδια δηλώνει πως «Δεν έχω σκεφτεί ποτέ την ηλικία ή το φύλο μου. Σκέφτομαι μόνο τους λόγους για τους οποίους μπήκα στην πολιτική και τα πράγματα για τα οποία έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος». 

Η Μάριν θα ηγηθεί μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα. Η 32χρονη Κάτρι Κουλμούνι αναλαμβάνει υπουργός οικονομικών, ενώ η 32χρονη επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας Λι Άντερσον, υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, η 34χρονη ηγέτης των Πρασίνων Μαρία Οχισάλο βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών, και η 55χρονη αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σουηδίας, 'Ανα-Μάγια Χένρικσον, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
 

«Για μένα οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Δεν πρόκειται απλώς για μια άποψη. Είναι το θεμέλιο όλων»  

Η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με τις σχέσεις των ατόμων του ιδίου φύλου καθώς η ίδια μεγάλωσε με δύο μαμάδες: τη μητέρα της και την σύντροφό της. «Ο κόσμος πολλές φορές δεν μας αναγνώριζε ως μια πραγματική οικογένεια ή ίση με τις άλλες. Αλλά ποτέ δεν έπεσα θύμα εκφοβισμού. Ακόμα και όταν ήμουν μικρή, ήμουν πεισματάρα και δεν δεχόμουν τίποτα με ευκολία. Για μένα οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Δεν πρόκειται απλώς για μια άποψη. Είναι το θεμέλιο όλων» είπε στην φινλανδική ιστοσελίδα Menaiset.

Γεννημένη στο Ελσίνκι, η Μάριν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Τάμπερε με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση. Πρώην υπουργός Μεταφορών προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2015 και εκτός από υπουργός Μεταφορών είχε διατελέσει και υπουργός Επικοινωνίας. Είναι μητέρα ενός παιδιού, το οποίο έχει αποκτήσει με τον σύντροφό της, Μάρκους Ράικονεν.


Διαβάστε επίσης:
Οι γυναίκες στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στην Ε.Έ.
Ορίστε τι άλλαξε εκεί που κυβερνούν οι γυναίκες
Ένας αιώνας φεμινισμού
εμφάνιση σχολίων