0
1
σχόλια
348
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Τα λογοτεχνικά έργα κάνουν πολύ περισσότερα, για τα οποία δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα και που δεν θα μάθουμε παρά πολύ αργότερα – ή και ποτέ»
 
DOCTV.GR
15 Ιανουαρίου 2020
«Τα λογοτεχνικά έργα μιλούν για τον κόσμο, τους ανθρώπους, τους θεούς, την πολιτική, για την καρδιά και για τα αισθήματα, για τις αναμνήσεις και για το μέλλον, για ό,τι έγινε και ό,τι δεν θα γίνει ποτέ, για ό,τι θα μπορούσε μολαταύτα να συμβεί.

Επικαλούνται τους θεούς, τους εμφανίζουν μπροστά μας, τους μεταφέρουν στον χρόνο, τον χώρο και στο πνεύμα, φροντίζουν τους ασθενείς, θεραπεύουν τους δαιμονισμένους, δηλητηριάζουν τους υγιείς, αφήνουν τους πλούσιους με άδεια χέρια και τους καθιστούν πλούσιους εκ νέου, ανατρέπουν τους ισχυρούς από τον θρόνο τους και τους διατηρούν σ’ αυτόν, ανεβάζουν τους ταπεινούς ή και τους κατεβάζουν. Δημιουργούν νέους κόσμους, νέες πόλεις, δίνουν νέο όνομα στο πραγματικό, το μεταμορφώνουν, το καταργούν, το εξιδανικεύουν, το αφήνουν ανέγγιχτο.
 

Τα λογοτεχνικά έργα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι τους απαγόρευσαν και τους αρνήθηκαν για αιώνες  

Με κάνουν να υπάρχω, με φέρνουν στο μύχιο κόσμο του αναγνώστη μου χιλιάδες χιλιόμετρα και χρόνια από δω, χτίζουν και γκρεμίζουν αόρατες κοινωνίες, όπως και αληθινές φιλίες. Απαθανατίζουν το γυμνό δέντρο έξω απ’ το παράθυρό μου, το κελάηδημα του πουλιού που ακούω μες στην καρδιά του χειμώνα, το ψυχρό γαλανό του ουρανού.

Κοντολογίς, τα λογοτεχνικά έργα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι τους απαγόρευσαν και τους αρνήθηκαν για αιώνες, στη διάρκεια ατελείωτων δικών και κάνουν πολύ περισσότερα, για τα οποία δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα και που δεν θα μάθουμε παρά πολύ αργότερα – ή και ποτέ. Το κάνουν όπως το έκαναν πάντα, δηλαδή δίχως νομιμοποίηση, δίχως μέθοδο, δίχως τρόπο. Η λογοτεχνία είναι ο κατεξοχήν παράνομος λόγος».


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Γουίλιαμ Μαρξ, Το μίσος για τη λογοτεχνία, εκδ. Πόλις. Ο William Marx, γεννημένος στο Villeneuve-lès-Avignon το 1966, είναι Γάλλος συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός και ιστορικός της λογοτεχνίας. Είναι καθηγητής στο Collège de France, επίτιμο μέλος του Institut Universitaire de France και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Ερευνών του Βερολίνου (Wissenschaftskolleg zu Berlin). Το 2010, έλαβε το βραβείο Montyon από τη Γαλλική Ακαδημία Vie du Lettré.


Διαβάστε επίσης:
Καλβίνο: Τα βιβλία
Σε τι χρησιμεύει η λογοτεχνία;
PLAYER: Το κορίτσι που μισούσε τη λογοτεχνία
εμφάνιση σχολίων