1
1
σχόλια
571
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Τα ΜΑΤ πλάκωσαν στο ξύλο τον άνδρα μου και τα παιδιά μου, με απείλησαν πως θα με πετάξουν από τη σκάλα»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Δεκεμβρίου 2019
Σχεδόν κάθε μέρα έρχεται στο φως και μια νέα καταγγελία για τη βία από τις αρχές απέναντι στους πολίτες. Άλλη μία ήρθε από μια οικογένεια που ζήτησε ένταλμα από τους αστυνομικούς για να μπουν στο σπίτι της, και μέλη της βρέθηκαν τελικά με χειροπέδες και δαρμένα στη ΓΑΔΑ. Τα όσα συνέβησαν στο σπίτι που βρίσκεται δίπλα στην κατάληψη της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι, από το οποίο προσήχθη ένας άνδρας και οι γιοι του, περιέγραψε η ιδιοκτήτριά του σπιτιού και σύζυγος και μητέρα των προσαχθέντων.


«Ήρθαν τα ΜΑΤ και ζήτησαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό, χωρίς χαρτί εισαγγελέα. Είμαστε ξεχωριστή ιδιοκτησία, δεν έχουμε σχέση με το κτίριο των καταλήψεων. Θέλαμε απλώς μια εισαγγελική εντολή για να περάσουν. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Εκεί, τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Πήγα να δω τι γίνεται και με απείλησαν, μου είπαν: Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα. Στη συνέχεια είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου στο πάτωμα της ταράτσας. Τους ξυλοκόπησαν και τους πήγαν δεμένους στην ΓΑΔΑ».
 

«Τον άντρα μου και τα παιδιά μου τους έχουν πάρει δεμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ. Ο εισαγγελέας μου είπε μάλιστα πως μπορώ να κάνω καταγγελία για σωματική βλάβη»  

Όπως αναφέρει, μετά τα επεισόδια μπήκε εισαγγελέας στο σπίτι και έκαναν και έλεγχο μήπως η οικογένεια έκρυβε καταληψίες. «Έκαναν έλεγχο και στο σπίτι μας μήπως βρουν καταληψίες. Αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Όμως τον άντρα μου και τα παιδιά μου τους έχουν πάρει δεμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ. Ο εισαγγελέας μου είπε μάλιστα πως μπορώ να κάνω καταγγελία για σωματική βλάβη».

Τη θέση ότι οι προσαγωγές πατέρα και γιου ήταν νόμιμες, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρος Μπαλάσκας. Μιλώντας στο ethnos, ανέφερε ότι «οι ταράτσες είναι δημόσιος χώρος, συνεπώς μπορεί η Αστυνομία να προσαγάγει και να συλλάβει άτομα που θεωρεί ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα». Στην ερώτηση για τις καταγγελίες περί βίαιης προσαγωγής του γιου της οικογένειας ο κ. Μπαλάσκας δηλώνει ότι «η αξιοπιστία των καταγγελλομένων ελέγχεται και θα διερευνηθεί. Το κατά πόσο δηλαδή υπήρξε ή όχι υπέρβαση καθήκοντος από τους αστυνομικούς. Σε κάθε περίπτωση κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή είναι υποχρεωτική η ακινητοποίηση και η χειροπέδηση. Αυτή είναι η αστυνομική πρακτική που διδάσκεται και στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Μετά τη χειροπέδηση απαγορεύεται οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια».

Πληροφορίες της εφημερίδας πάντως αναφέρουν ότι τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν προκαλέσει προβληματισμό και στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία εξετάζει την πιθανότητα να ελεγχθούν οι αστυνομικοί για υπέρβαση καθήκοντος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έβγαλε ανακοίνωση για τα πρόσφατα κατορθώματα της ΕΛΑΣ. Όπως αναφέρεται σε απόσπασμά της: «Παρόλο δε που το σχετικό νομικό πλαίσιο επιδέχεται αρκετές βελτιώσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προσαγωγών, οι οποίες παραμένουν ουσιαστικά ανεξέλεγκτες από την έννομη τάξη, οι κείμενες διατάξεις που προβλέπουν εχέγγυα λογοδοσίας των αστυνομικών οργάνων και ελέγχου των καταγγελιών πολιτών για έκνομες πράξεις αστυνομικών πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, προς την κατεύθυνση δε αυτήν θα συνεχίσουμε πάντα να είμαστε παρόντες, αξιώνοντας την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε περίπτωση».


Διαβάστε επίσης:
ΕΔΕ για την αστυνομική βία λέει η ΕΛΑΣ μετά από πιέσεις της Δ.Α.
«Αν θέλω σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου»
Δείτε το Dead brother αποκλειστικά στο doctv.gr
εμφάνιση σχολίων