0
1
σχόλια
595
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης λέει πως «Δεν υπήρξε ακραία καταστολή». Τι αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: [email protected]ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ, TATIANA BOLARI / EUROKINISI
9 Δεκεμβρίου 2019
Σε συνέχεια της αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε σήμερα πως διετάχθη ΕΔΕ για τις καταγγελίες και το οπτικοακουστικό υλικό που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα επεισόδια στα Εξάρχεια και τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν για την αστυνομική καταστολή, μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.
 

Η Διεθνής Αμνηστία, τονίζει πως τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου είναι μόνο μέρος μιας μακράς λίστας αναφορών υπερβολικής χρήσης βίας από την αστυνομία  

Τα βίντεο, οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες για όσα έγιναν στα Εξάρχεια, όπου δείχνουν ανθρώπους να ξεγυμνώνονται από τα ΜΑΤ, να ξυλοκοπούνται και να εξευτελίζονται,  έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις κομμάτων, φορέων, αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία τονίζει πως τα γεγονότα είναι μόνο μέρος μιας μακράς λίστας αναφορών υπερβολικής χρήσης βίας από την αστυνομία και σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει τα εξής:

«Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία τις εικόνες και το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζει τις δυνάμεις των ΜΑΤ της ελληνικής αστυνομίας, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, να ξεγυμνώνουν και να συμπεριφέρονται με εξευτελιστικό τρόπο σε έναν άνθρωπο στην περιοχή των Εξαρχείων, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, καθώς και να ξυλοκοπούν έναν άλλο άνθρωπο επανειλημμένα με κλομπ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο έδαφος και δεν μπορεί να κουνηθεί.

Αυτά τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα αναφορών υπερβολικής χρήσης βίας και κακομεταχείρισης από την αστυνομία, ενάντια σε φοιτητές/ριες που διαδηλώνουν, καθώς και σε άλλα άτομα και δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες, και δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από αξιωματούχους της αστυνομίας στην Ελλάδα δεν αποτελούν “απλώς μεμονωμένα περιστατικά”. Αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά υποστηρίζουν και τροφοδοτούν μια επικρατούσα κουλτούρα ατιμωρησίας.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι η ελληνική αστυνομία έχει ζητήσει από τον Συνήγορο του Πολίτη να ξεκινήσει μια έρευνα για τα περιστατικά αυτά, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως Ανεξάρτητου Μηχανισμού Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Η οργάνωση συστήνει στις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν επίσης, με δική τους πρωτοβουλία, την αντίστοιχη ποινική διερεύνηση. Κάθε τέτοια διερεύνηση οφείλει να είναι άμεση, διεξοδική, αποτελεσματική και αμερόληπτη, και να διασφαλίζει ότι οι δράστες θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Πάνω απ' όλα, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτά τα περιστατικά δεν θα γίνουν ανεκτά».
 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τονίστηκε πως «Δεν υπήρξε ακραία καταστολή», ότι οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας»  

Ο Υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, με ανακοίνωσή του στο facebook, αναφέρει: «Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Τελεία και παύλα. Όταν συμβαίνει, η Αστυνομία -που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει. Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας δεν θα το αλλάξει αυτό. Πολύ περισσότερο δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου».

Ωστόσο το Υπουργείο Προστασίας είχε απαντήσει επίσης τις προηγούμενες ημέρες στην κριτική για τις εικόνες από τα Εξάρχεια. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τονίστηκε πως «Δεν υπήρξε ακραία καταστολή», ότι οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας» ενώ εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε πως επικροτεί τη βίαιη στάση των ΜΑΤ αναφέροντας ότι «αυτή η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να βάλουν ένα τέλος».


Διαβάστε επίσης:
Δείτε το Dead brother αποκλειστικά στο doctv.gr
«Αν θέλω σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου»
VIDEO: Νέα σύγκρουση φοιτητών-ΜΑΤ
εμφάνιση σχολίων