1
1
σχόλια
836
λέξεις
CULTURE
Επιλεγμένες στάσεις πολιτισμού
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ, Χ. ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ, Γ. ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, Α. ΧΑΡΙΤΟΥ
8 Ιανουαρίου 2020
ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ. Moby Dick, το περίφημο έργο μετατρέπεται σε μιούζικαλ από τους Δ. Παπαδημητρίου και  Γ. Κακλέα: Ολογράμματα, 3D graphics, σκηνικά, ορχήστρα και χορογραφίες, ζωντανεύουν το πέμπτο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην ιστορία της Ανθρωπότητας, που πραγματεύεται τη φιλία, την ανθρώπινη μοίρα και τη σχέση των ορίων του ανθρώπου με τον Θεό. Το σπουδαίο έργο Μoby dick, η φάλαινα. του Χέρμαν Μέλβιλ μετατρέπεται σε μιούζικαλ (λιμπρέτο και μουσική σύνθεση) από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η ιστορία ενός γοητευτικού, «τρελού» καπετάνιου που πείθει όλο του το πλήρωμα να τον ακολουθήσει στην εσωτερική του αποστολή. Μια συμπαραγωγή της Στέγης με τις Θεατρρικές Σκηνές. Παλλάς 28 Φεβρουαρίου – 29 Μαρτίου. Εισιτ.: 15-80 ευρώ.

ΟΜΙΛΙΑ. «Ένας εξωτικός παπαγάλος… », ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο Ίδρυμα Ευγενίδου #Ελεύθ. είσοδος: «Ένας εξωτικός παπαγάλος κάπου σε μια παραλία μπροστά από μια καφετέρια» και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο τίτλος της ομιλίας του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. Ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT μας έχει συνηθίσει σε εμπνευσμένες ομιλίες, και κάθε μια από αυτές θεωρείται γεγονός. H είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, με τη διανομή να ξεκινάει από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν συνολικά 300 δελτία. Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωση. Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 19:00.

ΜΟΥΣΙΚΗ. K.BHTA – Γιάννης Ρίτσος: Ο κόσμος είναι ένας, στην Εναλλακτική Λυρική Σκηνή: Ένα ηλεκτρονικό ταξίδι του Κ. Βήτα στο εσωτερικό σύμπαν του ποιητή. Μια μεγάλη εγκατάσταση που μας ταξιδεύει στον ηλεκτρονικό κόσμο του ποιητή. Με πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και βίντεο του Νίκου Πατρελάκη. Ένας κύκλος είκοσι ποιημάτων από όλο το φάσμα του έργου του μεγάλου δημιουργού, παρουσιάζεται σε μια ατμοσφαιρική δίνη από ambient ηχοτοπία, πιάνο και επεξεργασμένες φωνές. Τα ποιήματα απαγγέλλουν ο Κωνσταντίνος Βήτα και η Όλια Λαζαρίδου. Για τέσσερις παραστάσεις. 30, 31 Ιανουαρίου και 1, 2 Φεβρουαρίου 2020, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ. Εισιτ.: 10-20 ευρώ.

ΤΟ ΠΑΡΤΙ. Tα Space Paradise επιστρέφουν στα Σάββατα του του Faust. Τα πάρτι του γνωστού Έλληνα παραγωγού Θοδωρή Τριανταφύλλου γίνονται μέσα σ΄ένα σκηνικό που νοσταλγεί την αισθητική των raves. Με concept καλεσμένους guest djs από την Ελλάδα και το εξωτερικό, performers αλλά κι ένα crowd από όλες τις φυλές, ήταν πέρυσι ότι πιο φρέσκο στο clubbing. Welcome back.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. «Εξημέρωση» στη Στέγη: Πού βρίσκεται η είσοδος για τον κόσμο των νεκρών; Άλλοι λένε στα βάθη κάποιου σπηλαίου και άλλοι στην άκρη μιας άγνωστης θάλασσας. Αυτά διηγούνται στις γλώσσες τους οι άνθρωποι. Για τον θάνατο μπορούμε μόνο να υποκριθούμε πως γνωρίζουμε. Όμως τι μπορεί να μας φανερώσει το πένθος για τη φύση του ανθρώπου; Μετά το «Γκιακ», ο βραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος και η σκηνοθέτιδα Γεωργία Μαυραγάνη αναλαμβάνουν τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία, αντίστοιχα, μιας σύγχρονης παραβολής για το πώς ο ανθρώπινος λόγος εξημερώνει και υποτάσσει την πραγματικότητα. Μύθοι και ιστορικά γεγονότα μπλέκονται –η Ομηρική «Οδύσσεια», η «Αινειάδα» του Βιργιλίου, ο Αισχύλος, ο Ηρόδοτος, ο λόγος της νεκρής Σίβυλλας προς τον Όντιν, αλλά και μαρτυρίες σύγχρονων προσφύγων– επισημαίνοντας τη διάθεσή μας να μεταχειριζόμαστε το «πένθος» ως υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και αντικείμενο αισθητικής τέρψης. «Εξημέρωση»: 16-21 Ιανουαρίου, Στέγη. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.

ΕΚΘΕΣΗ. «Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» στο Μουσείο Μπενάκη. Πειραιώς: Το κυκλαδικό παρελθόν ζωντανεύει, με τη μεγάλη έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», που φέρνει πάνω από 150 σπάνια αντικείμενα που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του πολιτισμού της συγκεκριμένης εποχής. Η συλλογή περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, που συγκεντρώνονται για πρώτη φορά, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Τα ευρήματά του  αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και την τέχνη στις Κυκλάδες των τελευταίων αιώνων της 2ης χιλιετίας π.Χ. Έως 3 Μαρτίου 2020, Μουσείο Μπενάκη.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ Ή ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ. Ο Αίας του Σοφοκλή από τον Γιώργο Νανούρη: Ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, Αίας, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, εκείνος αποφασίζει να εκδικηθεί, όμως γίνεται έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί. Ο Γιώργος Νανούρης, στην πρώτη του επαφή με το αρχαίο δράμα, σκηνοθετεί τον βραβευμένο με βραβείο Χορν, Μιχάλη Σαράντη και τον ζωγράφο Απόστολο Χαντζαρά. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του Αίαντα, με τον ηθοποιό να ερμηνεύει όλους τους ρόλους και τον ζωγράφο να συνομιλεί μαζί του δημιουργώντας ζωντανά εικόνες και μνήμες του έργου, ενώ οι θεατές βρίσκονται μαζί τους, επάνω στη σκηνή του θεάτρου. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, θέατρο Βεάκη. Εισιτ.: 12-15 ευρώ.

ΣΙΝΕΜΑ. Ο Φάρος, του Ρόμπερτ Εγκερς: Σε ένα μυστηριώδες νησί, δυο φρουροί ενός απομονωμένου φάρου, έχουν χρέος να μείνουν στο πόστο τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Εκεί θα έρθουν κοντά, θα συγκρουστούν και τελικά θα βυθιστούν στα ανείπωτα μυστήρια αυτού του παράξενου μέρους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει στην επιφάνεια το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, θα ανασύρει σκοτεινές φαντασιώσεις και τελικά θα στρέψει τους δυο άνδρες στην παράνοια. Η καινούργια δουλειά του 36χρονου Ρόμπερτ Εγκερς (The Witch), ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα του νέου σινεμά του Φανταστικού.
εμφάνιση σχολίων