1
4
σχόλια
464
λέξεις
VISUALISM
Μικροσκοπικά σπίτια πάνω σε ρόδες: ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών τους είναι ηλικιωμένοι επειδή τους εξασφαλίζει περισσότερη ανεξαρτησία. Οι δημιουργοί τους λένε ότι προορίζονται για όποιον επιθυμεί μια πιο απλή ζωή
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
27 Νοεμβρίου 2019
Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι επιλέγουν να περάσουν τα χρόνια τους ως, ζώντας αυτόνομοι σε μικροσκοπικά σπίτια. Αυτή η ιδέα για σύγχρονες κατοικίες έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση, αφού καλύπτει τις ανάγκες ηλικιωμένων ανθρώπων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται τόσο εύκολα όσο όταν ήταν νέοι.

Σύμφωνα με το My Modern Met έρευνα του 2015 αποκάλυψε ότι το 30% των ενοίκων των μικροσκοπικών σπιτιών ήταν μεταξύ 51 και 70 ετών. Αυτή η ανακάλυψη είχε ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες εταιρείες ειδικεύονται σε μικρές κατοικίες, εφοδιασμένες με ανέσεις.

Το 2013 η Bette Presley, ηλικίας 72 ετών, ήθελε να μικρύνει την κατοικία της και να είναι κινούμενη. Αντί για τροχόσπιτο, επέλεξε ένα μικροσκοπικό σπίτι, αλλά με όλες τις ανέσεις του σπιτιού. Η καμπίνα που τη σχεδίασε η Tumbleweed Houses είναι μόλις 15,42 τετραγωνικά μέτρα. Παίρνει ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες και της επιτρέπει να ταξιδεύει, αφού είναι τροχήλατη. Ένα μοντέλο της μάλιστα έχει ακόμα και τζακούζι και σκεπαστή βεράντα.
 

Υπάρχουν σπιτάκια για υποβοηθούμενη διαβίωση, που θυμίζουν στους ηλικιωμένους ακόμα και να παίρνουν τα φάρμακά τους  

Άλλες εταιρείες όπως η MEDCottage διαθέτουν τα σπίτια τους ως εναλλακτικές λύσεις για την υποβοηθούμενη διαβίωση. Οι λύσεις τους, γνωστές ως «κοιτώνες για γιαγιάδες», έχουν ακόμη και έξυπνα συστήματα που θυμίζουν στους ηλικιωμένους να παίρνουν τα φάρμακά τους και μπορούν να αγοραστούν ως σπίτια φιλικά προς το περιβάλλον και απλώς να εγκατασταθούν σε ένα οικόπεδο.

Η Shirley Louiselle, δεν ενδιαφερόταν τόσο για την κινητικότητα όσο για το μικρό μέγεθος. Καθώς ένιωθε ότι δεν χρειαζόταν περισσότερο χώρο, το μικροσκοπικό σπίτι που της έχτισε ο εγγονός της, 22 τετραγωνικών, ήταν η έμπνευση για την επιχείρησή του, Next Door Housing. Η εταιρεία δημιουργεί σπίτια που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ηλικιωμένων, όπως χαμηλούς πάγκους κουζίνας και ντουλάπια, καθώς και μπάνιο με πρόσβαση σε αναπηρικά καροτσάκια.
 

Το κίνημα των μικροσκοπικών κατοικιών (Tiny house movement) δεν είναι κάτι που απευθύνεται μόνο σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Είναι ένα αρχιτεκτονικό κίνημα που υποστηρίζει την απλή ζωή  

Μερικοί ηλικιωμένοι δεν σκέφτονται αυτά τα σπίτια ως σχέδιο συνταξιοδότησης, αλλά και ως μια επιχειρηματική κίνηση. Το Nonas Sausage είναι τρεις ιταλικές γιαγιάδες που ταξιδεύουν στη χώρα μέσα στα μικρά τους σπίτια και μαγειρεύουν για μια κυριακάτικη εκδήλωση που ονόμασαν Sausage Sundays (Κυριακές λουκάνικων).

Το κίνημα των μικροσκοπικών κατοικιών (Tiny house movement) δεν είναι κάτι που απευθύνεται μόνο σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Είναι ένα αρχιτεκτονικό κίνημα που υποστηρίζει την απλή ζωή. Το «μικροσκοπικό κίνημα» προωθεί την οικονομική σύνεση, την οικονομική ασφάλεια, τις κοινές εμπειρίες της κοινότητας και τη μετατόπιση των νοοτροπιών που βασίζονται στον καταναλωτισμό με σκοπό μια ευκολότερη και πιο ουσιαστική ζωή. Άλλος που ονειρεύεται μια μικροσκοπική καμπίνα στο δάσος;


Διαβάστε επίσης:
Το χωριό των ηλικιωμένων
Αστική γεωργία για ηλικιωμένους
ΓΚΑΛΕΡΙ: Τα σπίτια των 2 τ.μ.
εμφάνιση σχολίων