0
5
σχόλια
241
λέξεις
VISUALISM

Η ανθρωπογεωγραφία του Χονγκ Κονγκ

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
12 Μαΐου 2017

Μόνοι τους ή με κάποιον άλλον, πολλοί άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ ζουν σε σπίτια-κουτιά, με συνολικό εμβαδό 2 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για να ζήσουν.

Οι τιμές κατοικιών στην μεγαλούπολη είναι σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με τη μέση τιμή ανά τετραγωνικό πόδι να κυμαίνεται γύρω στα 1.380 δολάρια (στην πόλη της Νέας Υόρκης, το αντίστοιχο ποσό είναι περίπου 1.645 δολάρια). Εδώ να πούμε ότι 20 τετραγωνικά πόδια, ισούνται με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα!

Τα σπίτια έχουν χώρο μόλις και μετά βίας για ένα κρεβάτι και μια τηλεόραση η λίγα στοιβαγμένα αντικείμενα. Σε πολλά σπίτια-κουτιά ζουν ακόμα και δύο άνθρωποι μαζί. Η στεγαστική κρίση είναι τεράστια καθώς μόνο το 7% της πόλης προορίζεται για ζώνες στέγασης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ, Leung Chun-Ying, αναφέρει στο Business Insider πως η στεγαστική κρίση «ο σοβαρότερος πιθανός κίνδυνος για την κοινωνία». Η κυβέρνηση εκτιμά πως περίπου 200.000 άνθρωποι ζουν σε τέτοια σπίτια-συρτάρια αλλά εκπρόσωπος της Κοινωνίας του Κοινοτικού Οργανισμού δήλωσε στο Reuters, πως ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή πιο προσιτών σπιτιών μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μέχρι το 2027, σχεδιάζει να προσθέσει 280.000 δημόσια σπίτια και 180.000 ιδιωτικές κατοικίες. Αλλά ως τότε, πολλοί κάτοικοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μένουν σε όλο και μικρότερα σπίτια, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να θυσιάζουν κάθε ψήγμα άνεσης προκειμένου να έχουν μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους.