0
1
σχόλια
298
λέξεις
ΖΗΝ

Πώς μπορούν οι πόλεις να συνδυάσουν την οικολογία με τη δημιουργική απασχόληση για την τρίτη ηλικία; Η Σιγκαπούρη κάνει την πρώτη απόπειρα

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
2 Σεπτεμβρίου 2015
Στη Σιγκαπούρη, ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας αυξάνεται όλο και περισσότερο. Μαζί του όμως αυξάνεται και η οικονομική ανάπτυξη και η οικολογία. Πώς; Αποτελώντας παράγοντες της ίδιας έξυπνης εξίσωσης. Ή ακόμα καλύτερα, ενός κάθετου αστικού αγροκτήματος που λειτουργεί ως σπίτι για τους ηλικιωμένους αλλά και χώρος δημιουργικής οικολογίας.

Το Home Farm είναι ένα σπίτι όπου οι ηλικιωμένοι κάτοικοί του (από 65 ετών και άνω) καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά στους κάθετους κήπους υδροπονικής γεωργίας αλλά και στην ταράτσα του κτιρίου. Τα οφέλη αυτής της ιδιάζουσας φάρμας είναι πολλαπλά: οι ηλικιωμένοι γίνονται δημιουργικοί, η ψυχολογία τους καλυτερεύει, κοινωνικοποιούνται και παράλληλα αυξάνουν και το εισόδημά τους.

Οι αρχιτέκτονες της φάρμας, προνοώντας για τυχόν αρνητικές κριτικές, εξηγούν: «Το Home Farm δεν είναι στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας για ηλικιωμένους», λέει ο Στίβεν Πίμπλεϊ, αρχιτέκτονας της SPARK που ανέλαβε το έργο. «Εμείς απλά παρουσιάζουμε μια ευκαιρία για δημιουργική εργασία μερικής απασχόλησης. Δεν είναι στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας για ηλικιωμένους. Δεν είναι όλοι οι κάτοικοι υποχρεωμένοι να ασχοληθούν με τις γεωργικές δραστηριότητες. Η πρόθεση του Home Farm είναι να συνδυάσει την περιβαλλοντική σκέψη, έχοντας παράλληλα ένα θετικό οικονομικό και κοινωνικό πρόσημο».

Παρ' όλα αυτά το όλο εγχείρημα δεν μπορεί να μη δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις. Ο σχεδιασμός του Home Farm έχει τη δυνατότητα να παράγει 35 τόνους πράσινων λαχανικών κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως εκείνοι που τα παράγουν θα μπορούσαν δυνητικά να δημιουργήσουν έως και 6 εκατομμύρια δολάρια πωλήσεις σε μια αντίστοιχη επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Και η ιστορία μάς έχει διδάξει πως όπου εμπλέκεται το κέρδος, ένα project σαν κι αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει ένας οργουελικός εφιάλτης. Μας αρέσει η ιδέα αλλά κρατάμε μικρό καλάθι για το κατά πόσο μπορεί να παραμείνει στην αρχική καλή της πρόθεση.

εμφάνιση σχολίων