0
1
σχόλια
180
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Από τον Γιώργος X. Παπασωτηρίου
 
PRESS | ΦΩΤΟ: ALLAN SCOTT McMILAN, PEXELS
21 Νοεμβρίου 2019
Δεν ενδιαφέρει η απαγόρευση του καπνίσματος καθεαυτή, εκείνο που ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του «δημόσιου ήθους», η «αυτορρύθμιση της κοινωνίας» γράφει στο κύριο άρθρο της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Καθημερινή. Το θέμα της υγείας συνεπώς είναι πρόφαση, ο στόχος είναι ευρύτερος. Το ίδιο ισχύει και με την αστυνομοκρατία. Τα Εξάρχεια και οι μπαχαλάκηδες είναι το πρόσχημα.

Αλλά πώς η κοινωνία θα αυτορρυθμιστεί; Η απάντηση προπαγανδίζεται ανενδοίαστα: Όχι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος των κοινωνικών δρώντων, αλλά »κάρφωμα» –τώρα λέγεται καταγγελία– και στο τέλος η κοινωνική αυτορρύθμιση μέσω της κοινωνικής σύγκρουσης μεταξύ καπνιστών και αντικαπνιστών, δηλαδή της αλληλοεξουδετέρωσης.

Ο «κοινωνικός εμφύλιος» μόλις άρχισε για ένα δευτερεύον ζήτημα και σε κάθε περίπτωση μη ταξικό. Η τεχνική αυτή της μετάθεσης της σύγκρουσης σε δευτερεύοντα ζητήματα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στις ΗΠΑ από πολύ παλιά. Γίνεται πρωτεύον θέμα ένα τριτεύον ζήτημα, το «τσιγάρο»! και όχι η διεύρυνση των ανισοτήτων, όχι η ασυλία της διαφθοράς των πάνω, όχι η υγεία και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όχι η ανεργία, όχι τα προβλήματα πρόσβασης των φτωχών στο σύστημα υγείας... μόνο το τσιγάρο!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο artinews.gr.
εμφάνιση σχολίων