0
1
σχόλια
298
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες της Ε.Έ. με την ακριβότερη στέγαση αναλογικά με το εισόδημα των κατοίκων της, σύμφωνα με την Eurostat
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
7 Νοεμβρίου 2019
Η στέγαση σε προσιτή τιμή και σε ασφαλές περιβάλλον, αποτελεί θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη. Σε πολλές χώρες όμως παραμένει πρόκληση, με τα ενοίκια να εξοστρακίζονται, οδηγώντας στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η αξιοπρεπής στέγαση είναι πρόκληση. Η σχετική Στατιστική Στέγασης της Eurostat αποκαλύπτει πως σε ολόκληρη την Ε.Έ., περίπου 1 στα 20 άτομα του πληθυσμού αντιμετώπισε σοβαρή στέρηση στέγασης το 2016.

Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στις κορυφαίες χώρες της Ε.Έ. με την ακριβότερη στέγαση αναλογικά με το εισόδημα των κατοίκων της. Το ποσοστό επιβάρυνσης στέγασης για τους Έλληνες που πληρώνουν ενοίκιο στην αγοραία τιμή είναι από τα υψηλότερα αφού το 84,6 % δαπανά περισσότερο από το 40 % του εισοδήματος του για στέγαση, τη στιγμή που ο μέσος όρος των κρατών-μελών κυμαίνεται στο 28,0 %.

Τα στεγαστικά δάνεια και οι υποθήκες είναι υπόθεση που απασχολεί σχεδόν 1 στους 4 ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 26,6 % του πληθυσμού της Ε.Έ. ζει σε ιδιόκτητη κατοικία για την οποία υπάρχει δάνειο ή υποθήκη σε εκκρεμότητα.

Οι κατοικίες που ξεχειλίζουν αγγίζουν το 1/6 του πληθυσμού της Ε.Έ. Τα υψηλότερα ποσοστά υπερπληρότητας καταγράφονται στη Ρουμανία (60,6 %), την Πολωνία (59,2 %), την Ουγγαρία (54,7 %), τη Σλοβακία (54,2 %) και τη Βουλγαρία (51,1 %).

Οι κατοικίες δεν είναι απλώς ντουβάρια και παρέχουν εκτός από στέγη και ασφάλεια, έναν χώρο στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να μαθαίνουν και να ζουν. Αν πολλά κράτη-μέλη της Ε.Έ. αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην συνεργάζονται ώστε να αναπτύξουν κοινές και αποτελεσματικές πολιτικές για τη στέγαση των ανθρώπων.


Διαβάστε επίσης:
Τα σπίτια της γης θα φτιάχνονται από σκουπίδια
«Παγώνουν» τα ενοίκια στο Βερολίνο για 5 χρόνια
Το Βερολίνο αγοράζει διαμερίσματα για να διατηρήσει τα ενοίκια χαμηλά
εμφάνιση σχολίων