0
1
σχόλια
341
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι «τοκογλυφικά ενοίκια» πρέπει να μειωθούν
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
26 Οκτωβρίου 2019
Η πόλη ήταν η μέκκα των χαμηλών ενοικίων επί πολλά χρόνια, αφού μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, άνοιξε τις πύλες στην οικονομικά υποβαθμισμένη πρώην κομμουνιστική ανατολή της πόλης. Όμως τα ενοίκια στο Βερολίνο τα τελευταία χρόνια αυξάνονται κατά 10% τον χρόνο, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό ακόμα και για τη Γερμανία.

Τα βερολινέζικα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία. Γερμανοί αλλά και Ευρωπαίοι, εγκαθίστανται στο Βερολίνο κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, αυξάνοντας τη ζήτηση για κατοικίες, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται αντίστοιχα και η προσφορά. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και κατηγορούν εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia, οι οποίες έχουν αγοράσει χιλιάδες κτίρια εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές.
 

Στις επιμέρους ρυθμίσεις προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να αυξήσουν το ενοίκιο όταν αλλάζει ο ενοικιαστής  

Το κρατικό συμβούλιο του Βερολίνου συμφώνησε σε πάγωμα μισθωμάτων για πέντε χρόνια ώστε να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος στέγασης στην Γερμανική πρωτεύουσα. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο εστιάζει σε 1,5 εκατομ. διαμερίσματα τα οποία κατασκευάστηκαν πριν το 2014 και ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο 2020, με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2019.

Το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι ενοίκια που είναι κατά 20% υψηλότερα από 9,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο συνιστούν τοκογλυφία και θα πρέπει να μειωθούν. Στις επιμέρους ρυθμίσεις προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να αυξήσουν το ενοίκιο όταν αλλάζει ο ενοικιαστής. Εξαίρεση αποτελούν κατοικίες που το ενοίκιό τους είναι κάτω από 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται μια αύξηση ως και 1 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται ότι ο νέος ενοικιαστής δεν θα πληρώνει περισσότερο από 9,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό ήταν το παλιό ενοίκιο. Ο μέσος όρος της τρέχουσας τιμής των ενοικιαζόμενων κατοικιών στο Βερολίνο είναι 11,60 ευρώ το τ.μ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανική πόλη λαμβάνει μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες (που δυσκολεύονται να βρουν κατοικία) αλλά και τον χαρακτήρα της πόλης,

 
Διαβάστε επίσης:
Το Βερολίνο αγοράζει διαμερίσματα για να διατηρήσει χαμηλά τα ενοίκια
Βερολίνο, στοπ στα ενοίκια
Σπίτια για ανθρώπους, όχι για επενδύσεις
εμφάνιση σχολίων