0
1
σχόλια
387
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Στη Νότιο Αφρική βρέθηκε το DNA του πιο παλιού σύγχρονου ανθρώπου
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | ΦΩΤΟ: WYNAND UYS / UNSPLASH
4 Νοεμβρίου 2019
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το παλαιότερο δείγμα του σύγχρονου ανθρωπίνου είδους, στη βόρεια Μποτσουάνα. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι πρώτοι πρόγονοι των ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων (Homo sapiens sapiens) εμφανίστηκαν σε μια περιοχή νότια του ποταμού Ζαμβέζη της Αφρικής.

Η μελέτη με τίτλο “Human origins in a southern African palaeo-wetland and first migrations” ανοίγει ένα παράθυρο στα πρώτα 100 χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του σύγχρονου ανθρώπου. Οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στο κλίμα της Αφρικής προκάλεσαν τις πρώτες ανθρώπινες εξερευνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν στην ανάπτυξη της γενετικής, εθνοτικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας των ανθρώπων.

«Είναι σαφές εδώ και καιρό ότι σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από περίπου 200 χιλιάδες χρόνια. Αυτό που όμως συζητείται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι η ακριβής θέση αυτής της εμφάνισης και η επακόλουθη διασπορά των προγόνων μας», λέει η καθηγήτρια Vanessa Hayes του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. «Το μιτοχονδριακό DNA δρα σαν μια χρονοκάψουλα των προγόνων μας, συσσωρεύοντας τις αργές αλλαγές που γίνονται από γενιά σε γενιά. Η σύγκριση του κώδικα DNA από διαφορετικά άτομα παρέχει πληροφορίες για το πόσο στενά συνδέονται».
 

Ο «ιδρυτικός» πληθυσμός όλων των σύγχρονων ανθρώπων αναδύθηκε πιθανότατα στη νότια Αφρική, στην περιοχή Μακγκντικγάντι-Οκαβάνγκο  

Ερευνητές από την Αυστραλία, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα, με επικεφαλής την Vanessa Heys, συνέλεξαν δείγματα αίματος από την Αφρική και συνδύασαν γενετικά, εθνογλωσσολογικά, παλαιογεωγραφικά και παλαιοκλιματολογικά δεδομένα. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «ιδρυτικός» πληθυσμός όλων των σύγχρονων ανθρώπων αναδύθηκε πιθανότατα στη νότια Αφρική, στην περιοχή Μακγκντικγάντι-Οκαβάνγκο.

Σήμερα η περιοχή κυριαρχείται από ερήμους και αλυκές, αλλά κάποτε φιλοξενούσε μια τεράστια λίμνη που 200.000 χρόνια πριν άρχισε να διασπάται, δημιουργώντας έναν απέραντο υγροβιότοπο. Εκεί έζησαν και ευδοκίμησαν για 70 χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοι του ανθρώπου, μέχρι που το κλίμα της Αφρικής άλλαξε (πιθανώς λόγω μεταβολής στον άξονα περιστροφής της Γης) και έπρεπε να μεταναστεύσουν ξανά.

Οι πρώτοι ανθρώπινοι πληθυσμοί μετακινήθηκαν αρχικά προς τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια προς τα βορειοδυτικά. Άλλοι, παρέμειναν στην ευρύτερη περιοχή Καλαχάρι. Εκείνες οι πρώτες μετακινήσεις άνοιξαν το δρόμο για τις επόμενες μεταναστεύσεις και τελικά για την «έξοδο» του Homo sapiens από την Αφρική προς την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

 
Διαβάστε επίσης:
ΈΡΕΥΝΑ: Οι πρώτοι Ευρωπαίοι γεωργοί ήταν μετανάστες
ΕΡΕΥΝΑ: Το DNA της Μεσογείου
ΕΡΕΥΝΑ: Η συναισθηματική σιωπή σκοτώνει
εμφάνιση σχολίων