0
1
σχόλια
324
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η γεωργία της νεολιθικής εποχής εξαπλώθηκε από τον Μεσογειακό νότο καθώς οι γεωργικές ομάδες μετακινήθηκαν σε όλη την Ευρώπη
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
25 Οκτωβρίου 2019
Μετανάστες από τον νότο εισήγαγαν τη γεωργία στην Ευρώπη κι έπειτα στον Βορρά. Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη από Δανούς και Σουηδούς μελετητές, που παρουσιάζεται στο περιοδικό Science και ερευνά τη σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και της γεωργίας.

Με επικεφαλής τον γενετιστή Pontus Skoglund του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA από τέσσερα άτομα που βρέθηκαν σε ταφικές εκτάσεις 5.000 ετών στη Σουηδία. Τρεις από τους σκελετούς –ενός παιδιού ηλικίας 7 ετών, μιας 45χρονης γυναίκας και ενός 25χρονου άνδρα– βρέθηκαν σε συλλογικούς τάφους που σχετίζονται με τον πολιτισμό Pitted Ware, μιας ομάδας κυνηγών-συλλεκτών στη νότια Σκανδιναβία. Ο τέταρτος σκελετός -μια 20χρονη γυναίκα- ανήκε σε μια γεωργική κοινωνία γνωστή ως πολιτισμός Funnelbeaker.
 

«Οι νεολιθικοί κτηνοτρόφοι της Σουηδίας έμοιαζαν με τους σημερινούς Ευρωπαίους της Μεσογείου…»  

Αν και αυτοί οι άνθρωποι έζησαν περίπου την ίδια εποχή και σε σχετικά μικρή χιλιομετρικά απόσταση μεταξύ τους, οι διαφορές μεταξύ των γονιδιωμάτων των κυνηγών-συλλεκτών και εκείνων της γεωργού, είναι σημαντικές: «Ανακαλύψαμε ότι η γεωργός μοιάζει πολύ περισσότερο με τους Μεσογειακούς πληθυσμούς, όπως οι Σαρδήνιοι και οι Κύπριοι, ενώ οι κυνηγοί-συλλέκτες ήταν παρόμοιοι με τους Βορειοευρωπαίους» λέει ο Skoglund στο National Geographic.

Γενετικά, οι νεολιθικοί κτηνοτρόφοι της Σουηδίας έμοιαζαν με τους σημερινούς νότιους Ευρωπαίους, ενώ οι κυνηγοί-συλλέκτες με τους σύγχρονους Φινλανδούς. Ωστόσο, καμία από τις ομάδες δεν ήταν παρόμοια με τον σημερινό πληθυσμό της Σουηδίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σημερινοί Σουηδοί προέρχονται και από τις δύο γενεές, οι οποίες συνδυάστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

«Η επαφή μεταξύ των κυνηγών-συλλεκτών και των αγροτικών πληθυσμών ήταν αρχικά περιορισμένη. Συνυπήρχαν αλλά δεν δημιουργούσαν σχέσεις μεταξύ τους. Αργότερα άρχισαν να αναμειγνύονται ολοένα και περισσότερο. Αυτό που συνέβη όταν συναντήθηκαν είναι κυρίως ζήτημα της αρχαιολογίας και ελπίζουμε ότι η μελέτη μας μπορεί να προσφέρει κάποιες υποθέσεις από την συνεργασία αρχαιολόγων του βορά και του νότου».

 
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Το DNA της Μεσογείου
ΕΡΕΥΝΑ: Το γονίδιο της ευαισθησίας
ΕΡΕΥΝΑ: Ο αισιόδοξος «τα παίρνει όλα»
εμφάνιση σχολίων