1
1
σχόλια
588
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Από τον Τέλλο Φίλη
 
DOCTV.GR
30 Οκτωβρίου 2019
Ένα τραγούδι που έχει στοιχειώσει τις νύχτες μου αυτή τη βδομάδα, σε μια σύγχρονη ηχογράφηση που έγινε μόλις χθες και προβλέπω να γίνει παγκόσμιο hit ξανά, από τους 29 τραγουδιστές και μουσικούς της Ένωσης Καλλιτεχνών της Χιλής. Είναι το τραγούδι «Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά» του (μουσικού, αγωνιστή και δολοφονημένου από το καθεστώς Πινοσέτ) Victor Jara και ηχογραφήθηκε το 1971.
 
Διαβάστε επίσης: 
Χιλή: Η Σοπράνο που «έσπασε» την στρατιωτική σιωπή
 
Το τραγούδι συνοδεύεται κι από την παρακάτω ανακοίνωση: «Οι τραγουδιστές και οι μουσικοί που συμμετέχουμε σε αυτή την ηχογράφηση, μαζί με την συμπαράσταση από ένα σημαντικό αριθμό συναδέλφων μας σε ολόκληρη τη Χιλή, μαζί με την υποστήριξη από το Ίδρυμα Victor Jara, το κάνουμε για να δημιουργήσουμε μια νέα απόδοση του συγκεκριμένου θρυλικού τραγουδιού ώστε να απεικονίσει τον τρέχοντα αγώνα για την αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Εμείς ως καλλιτέχνες καταγγέλλουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης που έχει στρατιωτικοποιήσει τους δρόμους, σκοτώντας και βασανίζοντας τον λαό μας, θέτουμε αυτό το τραγούδι σαν μια πραγματική προσπάθεια με τα δικά μας όπλα της τέχνης μας ώστε να δημιουργήσουμε βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνία μας. Για μια δίκαιη και αξιοπρεπή χώρα. Για την Χιλή μας».


Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά, οι στίχοι στην νέα ηχογράφηση του 2019:
«Το δικαίωμα να ζεις χωρίς φόβο στη χώρα μας με συνείδηση και ενότητα σε όλη την ανθρωπότητα. Κανένα κανόνι δεν θα καταστρέψει το αυλάκι της αδελφοσύνης.
 
Το δικαίωμα να ζει κανείς ειρηνικά με σεβασμό και ελευθερία. Ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο. Με Αξιοπρέπεια και Παιδεία Χωρίς ανισότητες. Ο αγώνας μας είναι σαν μια έκρηξη που ενώνει τις φωνές μας.
 
Το δικαίωμα να ζει κανείς ειρηνικά. Με σεβασμό και ελευθερία. Κι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο χωρίς άλλες ανισότητες. Με ένα Αίσθημα ισχυρότερο.
Οι μαθητές δεν θα σας αφήσουν να κοιμηθείτε αν δεν τους αφήσετε να ονειρευτούν.
 
Όλοι ξεχύνονται στους δρόμους. Έλα, έλα, αυτή είναι η αλλαγή. Ζήτω Χιλή.
Είναι ειρηνικό το τραγούδι μας. Είναι φωτιά μιας αγνής αγάπης. Είναι περιστέρι. Ελαιώνας. Είναι το παγκόσμιο τραγούδι μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα πετύχει:
 
Το δικαίωμα να ζει κανείς ειρηνικά. Είναι το παγκόσμιο τραγούδι. Μια αλυσίδα που θα καταφέρει: Το δικαίωμα να ζει κανείς ειρηνικά. Το δικαίωμα να ζει κανείς ειρηνικά.»


Francisca Valenzuela
Cami
Gepe
Camila Moreno
Moral Distraída
Fernando Milagros
Mon Laferte
Denisse Malebrán
Benjamín Walker
Fernando Milagros
Pedropiedra
C-Funk
Kanela (Noche de Brujas)
Pollo (Santaferia)
Lalo Ibeas (Chancho en Piedra)
Consuelo Schuster
Augusto Schuster
Gianluca
Princesa Alba
Tommy Boysen
Joe Vasconcellos
Roberto Márquez (Illapu)
Nano Stern
Javiera Parra
Eli Morris
Fran Straube (Rubio)
Mariel Mariel
Paz Court
Manuel García

Σκηνοθεσία: Camila Grandi
Διευθυντής φωτογραφίας: Rafael Russo

Οι στίχοι του από την αρχική ηχογράφηση του Victor Jara (Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά, 1971)

«Το δικαίωμα να ζεις
Ποιητή Χο Τσι Μιν
Το χτύπημα στο Βιετνάμ
είναι για όλους εμάς.
Κανένα όπλο δεν θα σβήσει
το αυλάκι στο ριζοχώραφό σου:
Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά

Η Ινδοκίνα είναι το μέρος
στην άλλη μεριά της θάλασσας
εκεί όπου ανατινάζουν τα λουλούδια
με γενοκτονίες και ναπάλμ.
Και το φεγγάρι μοιάζει με έκρηξη
που ενώνει κάθε κραυγή:
Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά.

Το τραγούδι μας θείε Χο
είναι η φωτιά της άδολης αγάπης
είναι το περιστέρι στον περιστερώνα
κι ο καρπός από το δέντρο.
Αυτό είναι ένα παγκόσμιο τραγούδι
μια αλυσίδα που θα φέρει τη νίκη:
Το δικαίωμα να ζούμε όλοι ειρηνικά.»
 
 
Ο Τέλλος Φίλης γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Νέο Ψυχικό της Αθήνας και μένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ενεργό μέλος της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής δράσης Η Ποίηση Γυμνή και τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού Εντευκτήριο και της Παράλλαξης. Είναι υπεύθυνος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, που υπάγεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά από τη Σοφία Γεωργαλλίδη και στα γαλλικά από τον Herve Georgelin. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Το έσχατο έρμα - Πόλις, Μια εβδομάδα που δεν κατάφερε να γίνει μεγάλη - Ρώμη, Ένας απλός υπάλληλος βιντεοκλάμπ και άλλα κείμενα –Εντευκτήριο, Αποσιωποιητική ηλικία– Bibliotheque.

 
εμφάνιση σχολίων