1
1
σχόλια
399
λέξεις
VIDEO
Στην εμπόλεμη ατμόσφαιρα της Χιλής, μια άρια ακούγεται μέσα στη νύχτα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
26 Οκτωβρίου 2019
Φωτο: commons.wikimedia


Η σοπράνο από τη Χιλή, Ayleen Jovita Romero, έγινε η φωνή της εξέγερσης, τραγουδώντας δυνατά στους άδειους δρόμους της Χιλής μέσα στη νύχτα, ενώ είχε επιβληθεί στρατιωτική σιωπή.

Οι διαδηλώσεις στη Χιλή ενάντια στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου, με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό. Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, καταστήματα λεηλατήθηκαν και κάηκαν. Οι αρχές, προχώρησαν σε απαγόρευση κυκλοφορίας και επιβολή πλήρους ησυχίας κατά την διάρκεια της νύχτας. Μέχρι που η Romero, έσπασε τη σιωπή. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν δύο βίντεο με την ερμηνεία της. Το ένα βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από κάποιον γείτονά της. Το άλλο, δόθηκε από την ίδια την Ayleen Jovita Romero, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
 

Οι αρχές, προχώρησαν σε απαγόρευση κυκλοφορίας και επιβολή πλήρους ησυχίας κατά την διάρκεια της νύχτας. Μέχρι που η Romero, έσπασε τη σιωπή   

Σε μήνυμα που συνοδεύει την ανάρτηση κάνει λόγο για μία ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην απαγόρευση της κυκλοφορίας «τραγουδώντας και παίζοντας μουσική», καλώντας και άλλους καλλιτέχνες να κάνουν το ίδιο. Στην ανάρτηση της στο Instagram, αναφέρει επίσης ότι ερμήνευσε ένα απόσπασμα από κομμάτι του Victor Jara με τίτλο "El derecho de vivir en paz" («Το δικαίωμα στο να ζεις ειρηνικά»).
 

Εκτός από τη Χιλή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και σε άλλες πόλεις διαδηλώνουν ενάντια στην εξαγγελία πακέτου κοινωνικών μέτρων από τον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα. Τα επεισόδια έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH), στις ταραχές έχουν τραυματιστεί 269 άνθρωποι και οι αρχές έχουν προχωρήσει σε περίπου 1.900 συλλήψεις.

Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό ξεχείλισε το ποτήρι: σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Ντιέγο Πορτάλες, η Χιλή είναι η χώρα με το πιο ακριβό σύστημα μέσων μεταφοράς σε 56 χώρες του κόσμου και ορισμένες οικογένειες πληρώνουν έως και το 30% του εισοδήματός τους για να μεταβούν με τα μέσα μεταφοράς στην εργασία τους.​

εμφάνιση σχολίων