0
1
σχόλια
258
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Στη Ριτσώνα, μόλις 70 χλμ. μακριά από την Αθήνα, ξεκινά η λειτουργία του πρώτο αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
9 Οκτωβρίου 2019
Μπορεί η συζήτηση για την καύση των νεκρών στην Ελλάδα να μετρά πλέον δεκαετίες, αλλά τίθεται πλέον σε άλλη βάση, καθώς ξεκινά επιτέλους η λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ριτσώνα, κοντά στη Χαλκίδα.

Πρόκειται για ιδιωτική εγκατάσταση, περίπου 70 χλμ. μακριά από την Αθήνα. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκτιμούν πως θα τεθεί σε κανονική λειτουργία μέσα στον Οκτώβριο.
 

Η καύση μέχρι σήμερα γινόταν στη γειτονική Βουλγαρία, με κόστος μέχρι 2.500 ευρώ  

Η καύση των νεκρών είναι ένα πονεμένο ζήτημα στη χώρα μας. Μπορεί η αποτέφρωση να επετράπη στην Ελλάδα το 2006, όμως δεν ήταν εφικτή η κατασκευή αποτεφρωτηρίου, γιατί ο νόμος δεν εξειδίκευε τους όρους. Το ζήτημα λύθηκε με νέο νόμο το 2014, ωστόσο η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρεπόταν μόνο από τους δήμους ή τα νομικά τους πρόσωπα. Τελικά το πρόβλημα ξεπεράστηκε αργότερα με σχετική ρύθμιση.

Η καύση μέχρι σήμερα γινόταν στη γειτονική Βουλγαρία, με το κόστος να κυμαίνεται από 1.500 μέχρι 2.500 ευρώ. Η διαδικασία της καύσης όχι μόνο είναι πιο οικονομική αλλά θεωρείται πιο ανώδυνη για τους συγγενείς των εκλιπόντων, καθώς τους απαλλάσσει από τη επίπονη διαδικασία της εκταφής και του οστεοφυλάκιου, το οποίο έχει και ετήσιο κόστος περίπου 40 ευρώ. Στη Ριτσώνα, το κόστος της αποτέφρωσης εκτιμάται στα 600 ευρώ.

Η σχετική εγκατάσταση δημιουργήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια και συνολικά υπάρχουν επτά ιδιοκτήτες. Η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης που προώθησε επί πολλά χρόνια τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα, κατέχει το 30% της επιχείρησης.


Διαβάστε επίσης:
Όταν πεθάνεις μπορείς να γίνεις βινύλιο
Όταν πεθάνουμε θα γίνουμε λουλούδια
εμφάνιση σχολίων