0
1
σχόλια
275
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Xρειάζεται η φαντασία να έχει κάτι με το οποίο να συγκρούεται, ώστε να μη χάνει τη δύναμή της.»
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: AIDAN ROOF
27 Σεπτεμβρίου 2019
«H φαντασία είναι σαν τη μαρμελάδα, χρειάζεται να την αλείψουμε πάνω σε μια στέρεη φέτα ψωμιού.

Διαφορετικά, αν η βάση είναι η φαντασία, παραμένουν όλα ένα άμορφο πράγμα, σαν μαρμελάδα, πάνω στην οποία τίποτα δεν μπορεί να οικοδομηθεί.

Πριν από μερικά χρόνια έλεγαν «H φαντασία στην εξουσία» και ήταν ένα ωραίο σύνθημα, όμως στο βάθος το σημαντικό είναι ακριβώς το αντίθετο.

Είναι η φαντασία να μην πάρει ποτέ την εξουσία, να μη γίνει σύνθημα και πρόγραμμα, να μην επισημοποιηθεί ποτέ, να μη γίνει υποχρεωτική.

Xρειάζεται η φαντασία να έχει κάτι με το οποίο να συγκρούεται, ώστε να μη χάνει τη δύναμή της.

Σε έναν κόσμο από στέρεα πράγματα, που προχωράει προς τα εμπρός, έστω με τρόπο λίγο περιορισμένο, λίγο σφιχτό, μπορείς πάντοτε να σηκώνεις τις χρωματιστές σημαιούλες, να κρεμάς φτερά, φτερούγες πεταλούδας.

Aντίθετα, αν όλα είναι φτερά και φτερούγες πεταλούδας, δεν έχεις πλέον κανένα μέρος όπου να μπορείς να κρεμάσεις τη φαντασία σου, τη δημιουργικότητά σου, δεν μπορείς να τη στερεώσεις, όλα γίνονται ομοιόμορφα και ο κόσμος γίνεται περισσότερο γκρίζος.»
 

Italo Calvino,  Η μέρα ενός εκλογικού αντιπροσώπου (απόσπασμα). Μετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς-Ραντίν, Εκδ. Κριτική. Ο Ίταλο Καλβίνο, (15 Οκτωβρίου 1923  -19 Σεπτεμβρίου 1985) ήταν Ιταλός πεζογράφος, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Με πολλούς αναγνώστες στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος Ιταλός συγγραφέας κατά τη στιγμή του θανάτου του. Έχει κερδίσει επίσης και μία υποψηφιότητα για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Από τα πιο σημαντικά του έργα θεωρείται το Αν μια Νύχτα του Χειμώνα Ένας Ταξιδιώτης, και οι Αόρατες Πόλεις. 


Διαβάστε επίσης:
Καλβίνο: Τα βιβλία
Ο Γρίφος του ταξιδιώτη
εμφάνιση σχολίων