0
1
σχόλια
397
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Από τον Βασίλη Καραγιάνννη
DOCTV.GR
31 Ιανουαρίου 2018
Στις Αόρατες Πόλεις του Ιταλο Καλβίνο, ο Μάρκο Πόλο ταξιδεύει στην αχανή αυτοκρατορία του Κουμπλάι Χαν κι επιστρέφοντας διηγείται με λόγια, εικόνες και περιγραφές τών χεριών τα όσα θαυμαστά έζησε.

Σε κάποια φάση ο αυτοκράτορας συνειδητοποιεί ότι οι πόλεις μοιάζουν σε πολλά πράγματα μεταξύ τους κι έτσι την ώρα που ο Μάρκο διηγείται, αυτός αποσυναρμολογεί την πόλη και την ξαναφτιάχνει με τη φαντασία του με άλλο τρόπο. Στο επόμενο στάδιο ο Κουμπλάι Χαν αντιστρέφει το παιχνίδι και ζητάει αυτός να περιγράψει τις πόλεις κι ο ταξιδευτής να του επιβεβαιώνει αν πράγματι είναι έτσι όπως φαντάζεται, αν οι πόλεις αυτές πούχει κατασκευάσει στο μυαλό του υπάρχουν πραγματικά. «Από τώρα και στο εξής εγώ θα σου περιγράφω τις πόλεις κι εσύ θα μου λές αν πράγματι υπάρχουν. Πρώτα θα σε ρωτήσω για μια πόλη δημιουργημένη σε επίπεδα, εκτεθειμένη στους ανέμους πάνω σε ένα ημισεληνοειδή κόλπο.

Θα σου αναφέρω μερικά από τα θαυμάσια χαρακτηριστικά της :μια γυάλινη δεξαμενή ψηλή όπως ένας ναός καθεδρικός για να παρακολουθεί ο λαός πως πλέουν και πως πετούν τα χελιδονόψαρα, ένας φοίνικας που με τα φύλλα του και τη βοήθεια του ανέμου να παίζει άρπα, μια πλατεία που έχει γύρω της ένα πεταλοειδές μαρμάρινο τραπέζι, με μαρμάρινο επίσης τραπεζομάντηλο και μαρμάρινα  φαγητά».

Ο Μάρκο Πολο ανταποκρίνεται στο παιχνίδι και του εξηγεί ότι οι πόλεις αυτές υπάρχουν και δεν υπάρχουν «γιατί με τις πόλεις συμβαίνει ότι και με τα όνειρα, μπορούμε να ονειρευτούμε οτιδήποτε γεννάει η φαντασία , αλλά ακόμα και το πιο απροσδόκητο όνειρο είναι ένας οιωνός που κρύβει έναν πόθο ή το αντιθετό του, έναν φόβο: οι πόλεις είναι καμωμένες απο φόβους και πόθους».

Ο αυτοκράτορας αρνείται ότι έχει φόβους και πόθους κι επιμένει ότι τα όνειρά του είναι δημιουργημένα από τη λογική ή από την τύχη. Ο ταξιδευτής του απαντάει πως και μερικές πόλεις πιστεύουν το ίδιο, αλλά ούτε η τύχη, ούτε η λογική φτάνουν για να κρατήσουν όρθια τα τείχη τους. «Αυτό που χαίρεσαι σε μια πόλη δεν είναι τα εφτά η εβδομήνταεφτά της θαύματα, αλλά η απάντηση που δίνει σε ένα σου ερώτημα ή το ερώτημα που σε αναγκάζει να απαντήσεις, όπως η Θήβα με το στόμα της Σφίγγας».


Οι Αόρατες Πόλεις  -Le Citta Invisibili του Ιταλο Καλβίνο εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 1972, από τον εκδότη Τζούλιο Εινάντι. Κατέκτησαν τα βραβεία Νέμπιουλα και Φελτρινέλι αλλά και τις καρδιές μας. Στην Ελλάδα τις μετέφρασε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και εκδότης είναι ο οίκος Καστανιώτης.
εμφάνιση σχολίων