0
4
σχόλια
256
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Γατοποίηση, τώρα. Φυλακή στην Ιντιάνα των ΗΠΑ υιοθέτησε αδέσποτες γάτες και άλλαξε η ζωή των κρατουμένων
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
20 Σεπτεμβρίου 2019
Τα ζώα έχουν θεραπευτική δύναμη. Οι γάτες και τα σκυλιά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τους ιδιοκτήτες τους να καταπολεμούν το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Πολλά ζώα εκπαιδεύονται ως θεραπείας και πηγαίνουν σε νοσοκομεία, σχολεία και γηροκομεία, με σκοπό να κάνουν παρέα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Κάτι ανάλογο συνέβη και στη φυλακή Pendleton της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα F.O.R.W.A.R.D. (Animal Protection League) ενθαρρύνει τη φιλία ανάμεσα σε κρατούμενους και σε πρώην αδέσποτες γάτες. Οι ψιψίνες, αντί να ζουν κλεισμένες στα κλουβιά στα καταφύγια αδέσποτων, μένουν στις φυλακές και τις φροντίζουν οι κρατούμενοι. Κάθε κρατούμενος έχει τη γάτα του, και κάθε γάτα έχει τον άνθρωπό της.

Υπάρχει όφελος και για τις δυο πλευρές. Από τη μία, οι γάτες ζουν καλύτερα και με περισσότερη φροντίδα. Από την άλλη, οι κρατούμενοι αποκομίζουν όλα τα οφέλη της συγκατοίκησης με ένα ζώο και με το παραπάνω, αφού πολλοί έμαθαν τι σημαίνει φροντίζω και αγαπώ δίχως όρους, για πρώτη φορά.


Παρόμοια προγράμματα έχουν ξεκινήσει σε πολλές φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον οργανισμό Purrfect Pals, τέτοιες δράσεις ενισχύουν το κοινοτικό πνεύμα και εξασφαλίζουν ηρεμία στις μονάδες.  Μειώνουν την παραβατικότητα, διδάσκουν τους κρατούμενος υπευθυνότητα και αυξάνουν την αυτοεκτίμησή τους. Πολλοί από αυτούς, μετά τη φιλία τους με τα ζώα, αποφάσισαν να σπουδάσουν ή να βρουν δουλειές.
Χρόνια το φωνάζουμε εδώ στο DOCTV, γατοποίηση τώρα!


Διαβάστε επίσης:
Τι εννοείς δεν έχεις γάτα;
VIDEO: 'Οτι έμαθα από τη γάτα μου
Τζόις: Η γάτα κι ο Διάβολος
εμφάνιση σχολίων